GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kurslyft för ABB efter rapport

Intäkterna, nettovinsten och orderingången sjönk något för ABB under tredje kvartalet.
Dämpad efterfrågan får koncernen att fokusera på kostnadsbesparingar.
Aktien lyfte efter beskedet.
ABB presenterade siffror för tredje kvartalet. Arkivbild.
ABB presenterade siffror för tredje kvartalet. Arkivbild.
Foto: Walter Bieri/AP/TT

Den schweizisk-svenska industrikoncernen ABB redovisar en nettovinst på 515 miljoner dollar, motsvarande cirka fem miljarder kronor, för tredje kvartalet. Det kan jämföras med nettovinsten på 603 miljoner dollar motsvarande period i fjol.

"Koncernen levererade ett stabilt resultat inom Electrification och Motion medan Robotics and Discrete Automation höll stånd mot starka motvindar. Vi såg en negativ påverkan från omvärdering av ett stort projekt inom Industrial Automation", säger Timo Ihamuotila, ekonomichef på ABB, i en kommentar.

Marknaden gav tummen upp och aktien steg 3,4 procent i Stockholm.

Intäkterna steg till 6 892 miljoner dollar, motsvarande cirka 67 miljarder kronor, från 7 095 miljoner dollar ett år tidigare. Orderingången sjönk med en procent till 6 688 miljoner dollar, eller runt 65 miljarder kronor, från 6 917 miljoner dollar under tredje kvartalet 2018.

"Vi håller rätt kurs och strävar efter långsiktig tillväxt, är fast fokuserade på att hantera kostnader som svar på en mer dämpad efterfrågan samtidigt som vi fortskrider med vår transformeringsagenda", säger ABB:s ordförande och koncernchef Peter Voser i en kommentar.

För att hålla lönsamheten uppe har ABB satt upp ett mål om årliga besparingar på 500 miljoner dollar inom koncernen. Målet beräknas vara uppnått 2021. I år räknar bolaget med besparingar på totalt 150–200 miljoner dollar.

Rättat: I en tidigare version var besparingen för 2019 angiven i fel valuta.

Läs mer