Annons

Minskad dödlig noshörningsjakt i Sydafrika

Antalet noshörningar som dödats av tjuvjägare i Sydafrika minskade med 23 procent förra året, rapporterar landets miljödepartement.
Sydafrika • Publicerad 3 februari 2020
Noshörningar i Sydafrika. Arkivbild.
Noshörningar i Sydafrika. Arkivbild.Foto: Renee Graham

Enligt rapporten dödades 594 noshörningar av tjuvjägare som ville komma åt deras horn förra året, motsvarande siffra 2018 var 769.

Efterfrågan på noshörningshorn är stor i framför allt delar av Asien, där hornen är eftertraktade som potenshöjande och som traditionell medicin. Hornen används också till att göra smycken och priset kan nå upp till cirka 600 000 kronor kilot.

Annons

Omkring 80 procent av världens bestånd av noshörningar finns i Sydafrika och landet har länge tampats mot en brutal tjuvjakt av det utrotningshotade djuret.

Kulmen av dödandet nåddes år 2014 då 1 215 noshörningar dödades av tjuvjägare.

– En minskning av tjuvjakt under fem år i följd är ett resultat av det ihärdiga arbete som män och kvinnor – som utsätter sig själva för livsfara – dagligen gör i kampen mot tjuvjakt av noshörningar, säger Sydafrikas miljöminister Barbara Creecy i en kommentar till siffrorna som blev offentliggjorda på måndagen.

De flesta av de tjuvjagade djuren har dödats eller i närheten av Kruger nationalpark som varje år tar emot mer än en halv miljon besökare från hela världen.

Noshörningshorn är i huvudsak uppbyggda av keratin, samma ämne som i människans naglar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons