Annons

Millennieek på dödens rand

Är hoppet nu ute för Sveriges, såvitt känt, enda 1 000-årsek? Länsstyrelsen i Kalmar tror det. Men en sista grön kvist kan komma att förbättra prognosen.
Natur • Publicerad 3 maj 2019
Kvilleken, även känd som Rumskullaeken, i naturreservatet Kvill i Vimmerby kommun. Bilden är från våren 2015.
Kvilleken, även känd som Rumskullaeken, i naturreservatet Kvill i Vimmerby kommun. Bilden är från våren 2015.Foto: Jerry Svensson/Länsstyrelsen Kalmar/TT

Den så kallade Kvillekens hälsa har kraftigt försämrats på senare år, inte minst efter ett sabotage 2005. Förra året var en ensam grön kvist det starkaste livstecknet.

– Om den slår ut ännu en gång kommer det sannolikt ske under andra halvan av maj, säger förvaltare Jerry Svensson .

Annons

Men han ser ändå processen som obönhörlig.

– Visst känns det lite sorgligt, men vi har inga fler ess i rockärmen. Nu får eken leva resten av sitt liv i stilla ro så länge den själv orkar.

Firat 1 000 år

På 1930-talet fastställdes att Kvilleken, även omtalad som Rumskullaeken, var cirka 950 år gammal. Därmed bör den alltså ha haft sitt 1 000-årsfirande för ett bra tag sedan.

Men de senaste åren har varit tuffa. Efter sabotaget sattes ett stödjande järnband på för hårt, så att trädet blev stressat och började strypa sig själv 2009.

Några år senare kom ekvecklare – en fjärilslarv som äter löv, vilket drabbade ekens näringsupptag. Även svampsjukdomen mjöldagg har slagit till mot eken.

Äldst – eller?

Den är en stor turistattraktion där den tronar på sin äng utanför Vimmerby, och den Sveriges äldsta träd.

Det beror dock på hur man ser det. Turismorganet med inte bara Sveriges utan hela världens äldsta träd, en gran kallad Old tjikko, som kan vara uppemot 10 000 år. I det fallet handlar det dock om ett rotsystem som genom seklerna skjuter nya skott, trädkroppen är inte alls så gammal.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons