Annons

Miljonfiol kom tillbaka via mörk parkering

Den är över 300 år gammal, värd mer än 3 miljoner kronor, och var på vift i 10 dagar. Men nu är musikern Stephen Morris högt skattade fiol tillbaka.
Musik • Publicerad 3 november 2019
En dyrbar fiol har kommit tillbaka. Arkivbild på en annan dyrgrip, en Stradivarius.
En dyrbar fiol har kommit tillbaka. Arkivbild på en annan dyrgrip, en Stradivarius.Foto: Seth Wenig

Sociala medier i Storbritannien har gått varma i sökandet sedan Morris glömde instrumentet, tillverkat av David Tecchler 1709, på ett tåg den 22 oktober. Och i torsdags blev det napp.

En man som kallade sig Gene hörde av sig via Twitter, och sade sig känna personen som på övervakningsfilmer setts ta med sig fiolen.

Annons

I bästa agentfilmsstil gick "Gene" med på att träffas en sen kväll på en parkeringsplats i Beckenham i södra London. Civilklädd polis övervakade mötet, då en ung man dök upp med fiolen i en väska.

– Han var väldigt ångerfull, han sade att han ville överlämna den personligen, säger Morris enligt BBC.

– Det kunde inte ha slutat lyckligare, tillägger musikern, som arbetat med bland annat filmmusik till Sagan om Ringen och James Bond.

Den unge "Gene" fick försvinna i skuggorna, utan efterräkningar eftersom han självmant tagit kontakt för att återlämna dyrgripen.

– Det var ett utbyte gentlemän emellan, säger polisinspektör Phil Briggs enligt BBC.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons