Annons

Sudan: Fyra demonstranter ihjälskjutna

Fyra personer sköts på torsdagen till döds i samband med en demonstration i sudanesiska Omdurman, tvillingstad till huvudstaden Khartum, uppger en läkarorganisation knuten till proteströrelsen.
Sudan • Publicerad 1 augusti 2019
I sudanesiska huvudstaden Khartum demonstrerade tusentals mot måndagens dödsskjutningar. I närliggande Omdurman sköts fyra personer ihjäl under en parallell demonstration.
I sudanesiska huvudstaden Khartum demonstrerade tusentals mot måndagens dödsskjutningar. I närliggande Omdurman sköts fyra personer ihjäl under en parallell demonstration.Foto: AP/TT

Demonstrationen var en av flera som sammankallats runt om i landet för att fördöma händelserna i måndags då minst sex personer, varav flera gymnasieelever, sköts ihjäl under en protest i staden El-Obeid. Något som resulterade i att demokratirörelsen ställde in planerade samtal med den styrande militärjuntan.

I egyptiska tv-kanalen Al-Ghad lägger en högt uppsatt general skulden för skotten i El-Obeid på RSF-milisen. Den ökända gruppen är knuten till militärjuntan och anklagas även för att ha legat bakom massakern i Khartum den 3 juni, då 60–100 personer dödades när säkerhetsstyrkor upplöste en fredlig sittdemonstration. Uppgifterna om vem som låg bakom attacken är dock motstridiga då ett tidigare uttalande från militären inte specifikt pekade ut RSF-styrkan.

Våldet fortsätter att plåga Sudan, som sedan mångårige diktatorn Omar al-Bashirs avgång i april styrs av en militärjunta. Diskussioner mellan juntan och proteströrelsen har resulterat i en plan för övergången till civilt styre, men fortfarande återstår flera detaljer att förhandla.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons