Annons

Mildare straff för "partydroger" inom idrotten

Dopning • Publicerad 11 november 2019
Idrottare som åker fast för att ha använt droger ska inte längre straffas lika hårt som de som åker fast för dopning. Arkivbild.
Idrottare som åker fast för att ha använt droger ska inte längre straffas lika hårt som de som åker fast för dopning. Arkivbild.Foto: Tullverket

Att använda droger som inte förbättrar idrottsprestationen ska inte längre straffas lika hårt som användning av dopningsmedel.

Vid sin kongress i Polen i förra veckan beslutade Internationella antidopningsorganisationen Wada att "partydroger" som kokain och hasch inte ska jämföras med andra dopningsmedel som kan ge fyra års avstängning.

Annons

Om det går att bevisa att drogerna inte tagits för att förbättra prestationen kan avstängningen blott bli några veckor om idrottaren också går med på att genomgå behandling för att bli drogfri.

Wadas generaldirektör Olivier Niggli sade till nyhetsbyrån AFP inför kongressen att Wadas roll handlar om antidopning inom idrott och att hälsofrämjande åtgärder (mot droger) är något för varje land att ansvara för.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons