Annons

Energisk Michelle Obama intar Globen

Med en ambition att inte vara politisk sveper fenomenet Michelle Obama in i Globen. Varje ord hon yttrar vägs på guldvåg – funderar möjligen USA:s tidigare första dam ändå på att ställa upp i ett framtida presidentval?
"Tänk alltid på nästa generation", manar hon i en exklusiv mejlintervju med TT.
USA • Publicerad 10 april 2019
USA:s förra första dam Michelle Obama på scenen i Globen i Stockholm under sin bokturné i Sverige.
USA:s förra första dam Michelle Obama på scenen i Globen i Stockholm under sin bokturné i Sverige.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Vi har så mycket arbete framför oss, men det som får mig att jobba – och hålla hoppet uppe – är det enorma löfte som utgörs av alla våra barn", skriver Obama.

Hennes rockstjärneliknande turné "Becoming: An intimate conversation with Michelle Obama" har nått Globen. Den bygger på självbiografin "Becoming" (på svenska "Min historia") som kom ut i november och legat på bästsäljarlistorna i USA sedan dess.

Annons

Även i Sverige är intresset för Obama stort, åtminstone att döma av den entusiastiskt applåderande publiken inne i arenan.

– Hej, hälsar Michelle Obama glatt på svenska.

Så följer ett energiskt samtal med komikern Phoebe Robinson som spänner över kvinnors intrång i politiken och näringslivet, hur det är att uppfostra tonåringar i Vita huset (”Barack ställde upp för omval för att vi skulle få behålla Secret Service”) och vikten av att planera in egen tid i kalendern. Mest hettar det kanske till när hon får en fråga om brexit och brister ut i ett brandtal om vikten av positivt ledarskap och att engagera unga politiskt (men duckar sakfrågan). Och när hon manar unga att sluta leva på sociala medier.

– Vem är du mentor till, vem lyfter du, frågar hon retoriskt.

Arg på Trump

Obamas bok uppmärksammades stort vid utgivningen i höstas – i synnerhet de stycken där hon skriver om sin ilska gentemot president Donald Trump. Obama vänder sig emot Trumps inspelade sexskryt om kvinnor och ondgör sig över att han ifrågasatt Barack Obamas härkomst, något hon menar hade kunnat trigga i gång galningar.

"Tänk om en instabil person laddat en pistol och kört till Washington? Tänk om den personen hade letat efter våra döttrar", heter det i boken där hon skriver att hon aldrig kommer att förlåta Trump för att han utsatte familjen för sådana risker.

Men "Min historia" handlar också om Michelle Obamas uppväxt i en liten lägenhet i arbetarkvarteren i södra Chicago, som ättling i rakt nedstigande led till en slav, där hon tidigt fick höra att om man arbetar hårt så kan man nå vart man vill. I hennes fall ledde det till stipendier till prestigefyllda universitet och en juristexamen.

Hur vara förtrolig?

I boken berättar hon även personligt om svårigheterna att bli gravid samt om äktenskapsterapin som det populära paret Obama gått i. Är det månne sådana detaljer som diskuteras i ett "intimt" boksamtal och hur gör hon egentligen för att hålla samtal på jättearenor med tusentals åhörare förtroliga?

"Jag försöker bara vara mig själv, vilket betyder att jag säger samma saker till dessa publiker som till mina goda vänner", svarar hon i TT-intervjun.

Äktenskapsterapin nämns dock bara i föregående i Globen. Men Obama berättar förhållandevis öppenhjärtigt om de självtvivel hon haft. Och om de pläderande gräl hon haft med maken, eftersom båda är jurister.

"Äg din historia"

Annons

Michelle Obama säger till TT att turnéns huvudbudskap handlar om att "äga sin berättelse", att omfamna varje del av en människas historia – även det som gått fel och varit tufft eller knackigt.

"Sanningen är den att när vi öppnar oss gentemot världen så öppnar sig världen för oss. . . Du kommer att se att din egen historia har kraft, elegans, sin plats", skriver hon.

Turnén har kritiserats för att vara full av floskler – men också hyllats för att den lyfter och stärker åhörarna.

Vad man tycker beror sannolikt på vem man är. Men den som sett Michelle Obama spänna ögonen i tv-kamerorna på politiska konvent och argumentera för makens politiska klokhet – och även berätta om hans ängsliga blick när han körde henne och deras förstfödda hem från BB – kan intyga att hon berör. Kanske är det därför spekulationerna om en politisk framtid för den 55-åriga före detta första damen, författaren, advokaten och aktivisten inte upphör.

Politiska frågor är dock undanbedda i TT-intervjun. Det närmaste vi kommer är ett resonemang om nästa generation.

"Varje enskild utmaning – från fattigdom till klimatförändringar till hälsofrågor – hamnar i tydligare fokus när vi tittar på dem ur våra barns perspektiv", skriver Obama och lägger till att det är därför hon engagerat sig i barns hälsa och flickors rätt till utbildning globalt.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons