Annons

Torneklint önskar Tornéus i ett sista VM

Längdhoppsstjärnan Michel Tornéus avslutar karriären efter säsongen.
Förbundskapten Karin Torneklint önskar att 33-åringen kvalar in till VM och får kröna karriären med ett sista friidrottsmästerskap.
Friidrott • Publicerad 16 juli 2019
Längdhopparen Michel Tornéus lägger av. Arkivbild.
Längdhopparen Michel Tornéus lägger av. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Torneklint och Tornéus talades vid för några veckor sedan. Den flerfaldige mästerskapsmedaljören berättade då om sina tankar kring att 2019 blir hans sista år som aktiv efter 15 år som längdhoppare på elitnivå.

– Han har funderat ett tag. Det är något som vuxit fram, han känner inte att han har den tiden och energin att göra som han vill göra mot OS (i Tokyo om ett år). Då känner han att han vill avsluta säsongen i stället, och inte satsa vidare, säger friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint.

Annons

Tornéus har haft stora skadeproblem de senaste säsongerna och i år endast gjort en tävling utomhus: lag-SM i Malmö i slutet av juni då han hoppade 7,71 meter. Han planerar att tävla i tre tävlingar under sensommaren: Göteborgs GP den 16 augusti, Finnkampen i Stockholm den 26 augusti och slutligen SM i Karlstad den 1 september.

"Behöver vara formtoppad"

– Han har bara gjort en tävling, det säger inte så mycket vad han har för kapacitet just nu. Han är en mästerskapshoppare och behöver vara formtoppad för att göra bra resultat, säger Torneklint.

Förbundskaptenen tror att en VM-start i Doha i månadsskiftet september–oktober är möjlig för längdveteranen. Kvalgränsen till mästerskapet är satt till 8,17. En längd som Tornéus inte varit i närheten av på två år.

– Om han bara är hel och i form kan han absolut ta sig till VM. Det skulle jag önska att han gjorde en sista gång. Om det blir VM är det en bonus i karriären, då förlänger han den. Skulle det inte bli VM så avslutar han, säger Torneklint.

Michel Tornéus, som satte svenskt rekord på 8,44 för tre år sedan, meddelade att karriären snart är över i ett öppet brev på Instagram under tisdagsförmiddagen.

Oklar framtid

"Det är dags för mig att göra något nytt, vad det är vet jag inte riktigt än", skriver Michel Tornéus.

Han känner sig "väldigt nöjd" med sin karriär och har fått göra det han älskar mest av allt.

"Friidrott har varit min värld sedan jag var 6 år gammal men jag har nu beslutat att 2019 blir min sista säsong."

Tornéus har tagit sex internationella mästerskapsmedaljer på seniornivå, två utomhus och fyra inomhus. Inne-EM-guldet i Prag 2015 och EM-silvret i Amsterdam 2016 är två av höjdpunkterna.

Karin Torneklint kommer att sakna den ödmjuke Hammarbyhopparen från Botkyrka utanför Stockholm.

– Han är en fantastisk hoppare, för det första, och även en väldigt bra tillgång i landslaget när han är med. Han är väldigt uppmuntrande och skapar en bra atmosfär, säger hon

Beatrice Nordensson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons