Annons

MH17-anhöriga drar Ryssland inför rätta

2014 sköts flygplanet MH17 ned över Ukraina och samtliga 298 passagerare omkom.
Närmare 400 anhöriga anklagar Ryssland för nedskjutningen och har tagit fallet vidare till Europadomstolen.
Nederländerna • Publicerad 4 april 2019
Nedslagsplatsen i östra Ukraina. Arkivbild.
Nedslagsplatsen i östra Ukraina. Arkivbild.Foto: Dmitry Lovetsky/AP/TT

Flygplanet var på väg från Amsterdam mot Kuala Lumpur när det sköts ned. Ombord på planet fanns passagerare från 17 länder, majoriteten av dem från Nederländerna. Nederländerna tillsammans med Australien slog i förra året fast att planet skjutits ned av en rysktillverkad robot och pekar ut Ryssland som ansvarig för händelsen.

Ryssland nekar till alla anklagelser och har i stället pekat ut Ukraina som skyldig.

Annons

Enligt en talesperson för Europadomstolen har Ryssland sexton veckor på sig att ge ett svar kring anklagelserna. Domstolen säger i ett uttalande att målsägarsidan hävdar att "Moskva direkt eller indirekt är ansvarigt för nedskjutningen av planet och att landet har misslyckats att utreda katastrofen ordentligt och att samarbeta med andra utredningar".

Två fall ska nu tas upp i domstolen efter en begäran från 380 anhöriga från bland annat Australien, Belgien, Kanada, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och USA.

Fem länder, däribland Australien och Nederländerna, fortsätter att utreda händelsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons