Annons

Bolivias president Evo Morales avgår

President Evo Morales avgår, meddelar han i boliviansk tv.
Beskedet kommer efter en tids våldsamma protester och efter anklagelser om valfusk – och sedan militären bett honom att lämna sin post.
Bolivia • Publicerad 10 november 2019
Bolivias president Evo Morales avgår.
Bolivias president Evo Morales avgår.Foto: Juan Karita/AP/TT

– Jag avsäger mig posten som president, säger Morales efter att tidigare ha meddelat att det omtvistade valet ska göras om.

Oppositionen krävde tidigare på söndagen att Morales inte ska ställa upp det nya valet. Militären instämde i oppositionens krav.

Annons

– Efter att ha analyserat den interna konfliktsituationen ber vi nationens president att avsäga sig sitt presidentmandat och låta fred och stabilitet återupprättas för Bolivias bästa, sade befälhavaren för de väpnade styrkorna, Williams Kaliman enligt nyhetsbyrån Reuters.

Beskedet från presidenten kommer samma dag som den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS släppte en preliminär rapport av sin granskning av valet. Organisationen har bland annat upptäckt manipulering av datasystem som används i valprocessen "av en sådan magnitud att det bör undersökas grundligt av den bolivianska staten", enligt rapporten.

Förfalskade underskrifter

Därtill har man upptäckt ändringar i vissa fysiska dokument och förfalskade underskrifter.

Organisationen slår fast att det är troligt att Morales fått flest röster i valet – men att det är osannolikt att han skulle ha säkrat den tio procentenheters marginal som krävs för att vinna i den första valomgången. OAS rekommenderar därför att valet görs om under överinseende av en ny valmyndighet.

Presidenten lovade innan han meddelade sin avgång att följa den sistnämnda rekommendationen och sade att medlemmarna i landets valkommitté kommer att bytas ut.

"Kliv åt sidan"

Oppositionsledaren Carlos Mesa sade efter det att OAS:s rapport publicerats att Morales och vicepresidenten Álvaro García Linera inte borde ställa upp som kandidater, rapporterar Reuters.

– Om ni har en gnutta patriotism i er borde ni kliva åt sidan, sade Mesa vid en presskonferens.

Även den konservative regeringskritikern Luis Fernando Camacho krävde Morales avgång.

Morales fick 47 procent av rösterna mot 36,5 för Mesa enligt det officiella resultatet efter det omstridda valet den 20 oktober. Protester och våldsamheter har lamslagit landet de senaste veckorna efter anklagelserna om valfusk.

På söndagen avgick talmannen i underhuset och gruvministern sedan deras hem satts i brand i samband med protesterna. Talmannen Victor Bordas bror har tagits som gisslan av regeringsmotståndare, och Borda sade att hans avgång förhoppningsvis kan rädda brodern.

Annons

Gruvministern Cesar Navarro angav sina anhörigas säkerhet som orsak till avgången.

– Man måste skydda sin familj, det här är väldigt svåra tider, säger han.

På söndagen beordrade försvarsmakten luft- och markinsatser för att "oskadliggöra" beväpnade grupper som bryter mot lagen, rapporterar Reuters.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons