Annons

Merkel: En miljon laddstationer till 2030

Ekonomi • Publicerad 3 november 2019
En elbil vid en laddstation i Berlin. Regeringen vill se en miljon offentliga laddstationer om elva år. Arkivbild
En elbil vid en laddstation i Berlin. Regeringen vill se en miljon offentliga laddstationer om elva år. ArkivbildFoto: Michael Sohn/AP/TT

Tysklands regering ökar tempot i satsningen på laddstationer för elbilar. Syftet är att få fler att gå över till fossilfria fordon och underlätta för landet att nå sina klimatmål.

– Det är därför vi vill skapa en miljon laddstationer fram till 2030, säger förbundskansler Angela Merkel i ett videosänt tal på söndagen.

Annons

Hon understryker att fordonsindustrin kommer att få bidra till satsningen. Tyskland har för närvarande 21 000 offentliga laddstationer. I regeringens klimatmål ingår också att det ska finnas mellan 7 och 10 miljoner utsläppsfria elbilar i landet 2030. I augusti i är var antalet 220 000.

Merkels uttalande görs inför måndagens möte mellan representanter för regeringen och bilindustrin. Där väntas transportdepartementet lägga fram en plan för installation av laddstationen på stormarknader och bensinstationer. Det ska också bli lättare för fastighetsägare att installera laddmöjligheter i underjordiska parkeringsgarage.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons