Annons

Mer hot och våld mellan intagna på häkten

Den stora platsbristen på landets häkten skapade oro för ett mer riskfyllt klimat. Och hot och våld mellan intagna ökade förra året, visar ny statistik. Men det är inget som Kriminalvården kopplar till den ökade trängseln.
Rättsligt • Publicerad 8 februari 2020
Trycket har varit mycket högt på flera av landets häkten den senaste tiden. På vissa håll har man fått göra om besöksrum till bostadsrum. Arkivbild.
Trycket har varit mycket högt på flera av landets häkten den senaste tiden. På vissa håll har man fått göra om besöksrum till bostadsrum. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Anmälningarna om allvarliga eller mycket allvarliga hot mellan intagna på häkten ökade till 15 i fjol, från 3 sådana incidenter året före. Arkivbild.
Anmälningarna om allvarliga eller mycket allvarliga hot mellan intagna på häkten ökade till 15 i fjol, från 3 sådana incidenter året före. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Bråk uppstår på en rastgård när några av de intagna får reda på att en annan intagen tidigare är dömd för ett brott som de inte accepterar. Slagsmål uppstår när en intagen råkar stänga av en tv som en annan spelar tv-spel på. En intagen tar strypgrepp på en annan klient, som senare fruktar för sitt liv.

Det är några exempel på våldssituationer som uppstod på landets häkten förra året, visar Kriminalvårdens incidentrapporter som TT har tagit del av.

Helt fullt

Annons

De senaste åren har det varit en mycket hög beläggning på landets häkten och anstalter. Stora delar av 2019 låg den högt över 90 procent och på sina håll över 100 procent. Vissa häkten fick tidvis stänga helt, dubbelbelägga eller göra om besöksrum till bostadsrum för att skapa plats. Egentligen vill Kriminalvården inte gå över en beläggning på just 90 procent – det behövs luft i systemet för att snabbt kunna flytta på intagna när så behövs.

Med tanke på det hårda tryck och den trängsel som uppstod, fanns en oro för att hot och våld skulle öka. Ny statistik visar också att antalet allvarliga eller mycket allvarliga incidenter med våld mellan intagna på häkten ökade från 11 fall 2018 till 18 förra året.

Anmälningarna om allvarliga eller mycket allvarliga hot mellan intagna ökade till 15, från 3 sådana incidenter året före. Även hoten mot häktesanställda har ökat något, medan våldsincidenter ligger på ungefär samma nivå.

Ryker ihop

Jörgen From Nordin, chef för enheten verksamhetsskydd på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, ser dock inte någon direkt koppling mellan ökningen och platsbristen.

– Det rör sig fortfarande om små volymer, så det är svårt att dra några direkta slutsatser av det. Men vi jobbar väldigt mycket med att bryta isoleringen så det är fler intagna som vistas gemensamt också, vilket gör att möjligheten att de ryker ihop ibland såklart blir större, säger han.

Även om också många anstalter varit överfulla så har hot och våld mellan klienter där minskat, liksom hoten mot de anställda. En förklaring kan vara att de intagna har mer att göra där.

Arbetsplikt på anstalt

– Det är väldigt viktigt att de intagna är i sysselsättning i så stor utsträckning som möjligt och det är något som skiljer anstalt från häkte. Där är det lättare och vi har arbetsplikt på anstalt, säger Jörgen From Nordin.

Enligt From Nordin försöker myndigheten öka säkerheten, bland annat med mer personal och riskbedömningar av de intagna.

– Vi har en utveckling där vi ser en ökad beläggning så här långt i år också, och vi kommer ha stora utmaningar framöver. Vi kanske behöver förtäta ännu mer, och då blir de riskreducerande åtgärderna ännu viktigare.

Erika Nekham/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons