Annons

Medvind för Vänsterpartiet i Sifomätning

De politiska vindarna blåser i Vänsterpartiets riktning, visar den senaste Sifomätningen.
Politik • Publicerad 14 februari 2020
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vänsterpartiet får stöd av 11,4 procent av väljarna i en färsk opinionsundersökning från Sifo, rapporterar SvD och GP.

Siffran är den högsta som partiet noterat i en Sifomätning sedan 2001, men uppgången från 10,2 procent i mätningen i januari är inte statistiskt säkerställd.

Annons

– Partiet har medvind. Men det skapar också ett tufft utgångsläge för den som efterträder Jonas Sjöstedt. Vänsterpartiet riskerar en hel del i opinionen med att byta partiledare i det här läget, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Socialdemokraterna är största parti med knapp marginal, med 23,5 procent av väljarstödet jämfört med Sverigedemokraternas 23,3 procent.

Varken Socialdemokraterna och Moderaterna, som är tredje störst, har rört sig upp eller ned i opinionen sedan mätningen i januari.

Både Miljöpartiet och Liberalerna ligger strax över riksdagsspärren, med 4,2 procent respektive 4,4 procent. Det går däremot bättre för riksdagens övriga mindre partier, Centerpartiet och Kristdemokraterna som får 8,1 procent respektive 6,1 procent.

Samtliga partiers uppgångar eller nedgångar jämfört med mätningen i januari ligger inom den statistiska felmarginalen och är därmed inte statistiskt säkerställda.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons