Annons

Medvedev vill utreda om bränderna är anlagda

Ryssland • Publicerad 1 augusti 2019
Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev inspekterar brandfordon på Lenintorget i Tjita i södra Sibirien.
Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev inspekterar brandfordon på Lenintorget i Tjita i södra Sibirien.Foto: Alexander Astafyev/AP/TT

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev har beordrat polisen att utreda om de enorma skogsbränderna i Sibirien kan ha startats med avsikt, i syfte att dölja illegal avverkning.

Regionala myndigheter har framfört att bränderna kan ha startats av blixtnedslag, men i ett möte i staden Tjita i Sibirien på torsdagen lyfte Medvedev möjligheten att de kan vara anlagda.

Annons

Brandområdena omfattar över tre miljoner hektar i huvudsak obebodda skogsområden, enligt den federala skogsmyndigheten. Men över 800 städer och mindre samhällen har svepts in i röken, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

President Vladimir Putin har kallat in militären till hjälp och på torsdagen anlände tio militära transportplan och tio helikoptrar till Krasnovarsk för att delta i släckningsarbetet.

President Donald Trump har i telefon erbjudit Putin amerikansk hjälp att bekämpa bränderna. Putin svarade att Moskva kan komma att tacka ja till erbjudandet om det behövs.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons