Annons

Medieintresset kan ha påskyndat processen

Den stora internationella uppmärksamheten kring fallet Asap Rocky kan ha bidragit till en snabb rättsprocess – men det finns inga skäl att tro att artisten själv skulle ha särbehandlats under tiden i häktet, anser jurister.
Asap Rocky • Publicerad 3 augusti 2019
Asap Rocky har inte särbehandlats under tiden som frihetsberövad – men däremot kan den stora uppmärksamheten ha lett till snabbare hantering, anser experter. Arkivbild
Asap Rocky har inte särbehandlats under tiden som frihetsberövad – men däremot kan den stora uppmärksamheten ha lett till snabbare hantering, anser experter. ArkivbildFoto: Camus Thibault/AP/TT

En världsartist anklagas för misshandel – och plötsligt riktas hela världens blickar mot Sverige. Tiden från gripande till genomförd rättegång har också varit ganska kort. Mårten Schultz, professor i juridik vid Stockholms universitet, kallar förundersökningen "gedigen och effektiv", men tror inte att Asap Rocky har särbehandlats på grund av sin kändisstatus.

– Hur skulle man hanterat det om en polsk lastbilschaufför gjort sig skyldig till liknande brott i Sverige? Jag är inte så säker på att skillnaden hade varit så stor. Många har hakat upp sig på omfattningen av förundersökningsprotokollet, men 500 sidor är inte unikt tjockt på något vis, säger Schultz.

"Så det går till"

Annons

Sverige har också kritiserats för att Asap Rocky suttit frihetsberövad så länge, vilket till och med fick president Donald Trump att rycka in och kräva hans frigivning i ett uppmärksammat utspel. Personer misstänkta för misshandel sitter vanligen inte häktade en månad – men i detta fall handlar det om att en den frihetsberövade skulle kunnat lämna landet och sett i det ljuset är häktningen inte ovanlig, säger Mårten Schultz.

Ulrika Borg, brottmålsadvokat och lärare på Stockholms universitet, gör samma bedömning:

– Han har häktats för att han inte har svensk hemvist. Det är exakt så det går till, punkt slut. Han har inte på något sätt blivit negativt särbehandlad, säger hon, men välkomnar samtidigt en generell diskussion om häktningstider och förhållandena som råder på landets häkten.

Asap Rocky-målet har samtidigt fått en uppmärksamhet som inte alls står i proportion till dess karaktär, anser hon.

– Hade det här varit helt okända människor hade det inte ens bevärdigats med en notis i media.

Snabba resultat

Hon noterar däremot att förundersökningen gick snabbt, bland annat vad gäller provresultaten från Nationellt forensiskt centrum – något som vanligtvis ofta tar tid att få fram. Vad det beror på vet hon inte, men utesluter inte att den stora uppmärksamheten kan ha påverkat maskineriet att lägga på ett extra kol.

– När det är en oerhörd mediebevakning på ett ärende kan det bli så att man skärper sig lite extra från rättsväsendet, säger hon och pekar också på att åklagaren åberopat omfattande bevisning i sin stämningsansökan.

– Det tyder på att man är på tå och verkligen försöker göra sitt allra bästa när det är sådan bevakning. Så ska det förstås inte vara, men det är på ett sätt naturligt och mänskligt.

Även Mårten Schultz tycker det är ganska tydligt att utredningen och framför allt den forensiska analysen gått väldigt fort – men det behöver inte vara fel att vara särskilt noggrann i ett fall som detta.

– Ibland gör rättsväsendet allting rätt, och ibland gör det inte det. Och det var väl bra att det blev en bra förundersökning när hela världspressen tittade på oss.

Daniel Martinsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons