Annons

McLaren-chef larmar: "Bräckligt tillstånd"

De ekonomiska effekterna av coronakrisen slår hårt mot formel 1-sporten.
McLaren-chefen Zak Brown larmar om att fyra stall är illa ute.
Formel 1 • Publicerad 6 april 2020
Zak Brown, vd för McLaren, larmar om tillståndet inom F1-sporten. Arkivbild.
Zak Brown, vd för McLaren, larmar om tillståndet inom F1-sporten. Arkivbild.Foto: Andy Brownbill/AP/TT

Årets säsong har ännu inte kunnat starta och hittills är 8 av 22 deltävlingar antingen inställda eller uppskjutna.

I lördags menade förre F1-chefen Bernie Ecclestone att hela säsongen borde ställas in.

Annons

Enligt McLarens chef Zak Brown – vars stall har permitterat en del anställda samt att förarna har gått ner i lön – har teamen redan kommit överens om att skära ned 2021 års budgettak från 175 till 150 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,1 miljarder kronor.

Brown vill att den summan ska sänkas ytterligare.

– Om vi inte tacklar situationen rätt och är väldigt aggressiva, med tanke på vad som händer i världen just nu, kan jag då se två stall försvinna? Ja. Faktum är att jag kan se fyra stall försvinna om det här inte hanteras rätt.

– Med tanke på hur lång tid det tar att få i gång ett F1-stall, och med tanke på den ekonomiska situationen och hälsotillståndet i världen just nu, så är tajmingen den sämsta tänkbara. Jag tycker att F1 är i ett väldigt bräckligt tillstånd just nu.

Stallen Williams och Racing Point ansluter sig nu till McLaren, och meddelar att delar av deras anställda har permitterats på grund av coronapandemin.

"Den här perioden kommer att pågå fram till slutet av maj. Den högsta ledningen och våra förare har sänkt sina löner med 20 procent från och med den 1 april", skriver Williams i ett uttalande.

Fakta: Inställt och uppskjutet

Formel 1-tävlingarna i Australien och Monaco har ställts in. Ytterligare sex (Bahrain, Vietnam, Kina, Nederländerna, Spanien och Azerbajdzjan) är formellt uppskjutna.

Nästa tävling i kalendern som ännu inte blåsts av är Kanadas Grand Prix i Montreal den 14 juni, men formel 1-arrangörerna har aviserat ett helt omgjort program för säsongen när tävlandet kan återupptas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons