Annons

Matsvinnet i kommunerna kartläggs

Mat • Publicerad 6 november 2019
För första gången kartläggs hur stort matsvinnet i de kommunala storköken.
För första gången kartläggs hur stort matsvinnet i de kommunala storköken.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Hur mycket mat som slängs i svenska skolor, förskolor och äldreboenden kartläggs nu för första gången, rapporterar SR:s Vetenskapsradion. I hemmen slänger varje svensk i genomsnitt runt 45 kilo mat och dryck per år, enligt Livsmedelsverket. För att ta reda på hur stort matsvinnet är i offentliga matsalar har myndigheten under hösten skickat ut en enkät till Sveriges alla kommuner. Att undersöka de kommunala storköken är ett första steg för att ta fram en nationell statistik över hur mycket mat som går till spillo.

– Att slänga mat i onödan blir dåligt både för miljön, klimatet och för plånboken eftersom det har tagit resurser i anspråk, säger Karin Fritz, projektledare för regeringsuppdraget för minskat matsvinn vid Livsmedelsverket, till Vetenskapsradion.

Annons

Resultatet av undersökningen presenteras vid årsskiftet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons