1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Måste inte ta hem barn till IS-terrorister

Den nederländska staten har inte någon skyldighet att aktivt verka för att barn till personer som lämnade landet för att ansluta sig till terrorsekten IS kan återvända till Nederländerna.
Kvinnor i och barn i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien, där misstänkta IS-anhängare och deras barn hålls inspärrade. Arkivbild.
Foto: Maya Alleruzzo AP/TT

Det slår en appellationsdomstol i Haag fast i en dom som därmed river upp en tidigare dom i en lägre instans.

Den förra domen som föll tidigare i november tvingade regeringen att aktivt återbörda 56 barn som lever under svåra förhållanden i läger i Syrien.

Bakgrunden till fallet är att 23 kvinnor – mödrar till barnen som berörs i fallet – dragit igång en rättsprocess mot den nederländska staten från Syrien där de befinner sig, i syfte att tvinga dem att återbörda barnen till landet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

"Vansinniga beslut"

Premiärminister Mark Rutte var nöjd med fredagens dom och konstaterade att hade varit "märkligt om en enskild domstol skulle lägga sig i utrikespolitik".

– Min åsikt är att det ska avgöras i regionen. Jag skickade inte dessa barn till Syrien. Det var deras föräldrar som fattade dessa vansinniga beslut, säger han.

Samtliga 56 barn är nederländska medborgare och alla är under tolv år. Flertalet är yngre än sex år.

Nationell säkerhet

I regeringens överklagan till den ursprungliga domen hänvisades till den nationella säkerheten. Dessutom anfördes de risker som nederländsk personal kunde utsättas för när de reste till lägren i Syrien.

Även svenska medborgare finns i al-Hol-lägret. Hur många är svårt att veta, men enligt uppgifter till TT i våras fanns då uppemot 80 barn till misstänkta svenskar som anslutit sig terrorrörelsen.