Annons

Massgrav med drygt 6 000 döda i Burundi

En massgrav med 6 032 döda har hittats i Burundi.
Flera av offren har redan kunnat identifieras utifrån personliga ägodelar.
Burundi • Publicerad 15 februari 2020
Burundis president Pierre Nkurunziza. Arkivbild.
Burundis president Pierre Nkurunziza. Arkivbild.Foto: Berthier Mugiraneza/AP/TT

Pierre Claver Ndayicariye, som leder landets sannings- och försoningskommission, säger att även kulor hittats i massgraven i provinsen Karusi i centrala Burundi. Kläder, glasögon, radband och andra påträffade personliga ägodelar har gjort att en del offer redan kunnat identifieras.

Det östafrikanska landet, som i huvudsak består av folkgrupperna tutsi och hutu, försöker hantera de nedärvda såren av kolonialism, inbördeskrig och fortsatta våldsamheter.

Annons

Under inbördeskriget 1993–2005, som hade etniska förtecken, dödades omkring 300 000 människor.

Kommissionen tillsattes 2014 för att kartlägga övergrepp mellan 1885 och 2008. Den har hittills pekat ut över 4 000 massgravar och identifierat över 142 000 våldsoffer.

Men motsättningarna är långt ifrån över. President Pierre Nkurunziza tillträdde 2005 och kommissionens mandat omfattar inte det mesta av hans tid vid makten.

Många burundier har dödats av säkerhetsstyrkorna även sedan 2015, då Nkurunziza i ett kontroversiellt beslut kandiderade för en tredje mandatperiod. FN har också varnat för att våldet kan öka igen inför valet som ska hållas i maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons