Annons

Maradona och Riquelme i ny bitter fejd

Diego Maradona, Juan Roman Riquelme och Argentinas president Mauricio Macri. Det är några av förgrundsfigurerna när Boca Juniors – en av Sydamerikas största fotbollsklubbar – i dag ska rösta fram en ny president efter en valkampanj som beskrivs som klubbens smutsigaste någonsin.
Fotboll • Publicerad 8 december 2019
Juan Roman Riquelme kan bli Boca Juniors vicepresident i valet på söndag. Arkivbild.
Juan Roman Riquelme kan bli Boca Juniors vicepresident i valet på söndag. Arkivbild.Foto: Natascha Pisarenko/AP/TT
Diego Maradona (bilden) och Juan Roman Riquelme har bråkat sedan Maradona var landslagstränare för Argentina. Arkivbild.
Diego Maradona (bilden) och Juan Roman Riquelme har bråkat sedan Maradona var landslagstränare för Argentina. Arkivbild.Foto: Marcos Brindicci/AP/TT
Argentinas president Mauricio Macri är en av förgrundsfigurerna i Boca Juniors presidentval. Arkivbild.
Argentinas president Mauricio Macri är en av förgrundsfigurerna i Boca Juniors presidentval. Arkivbild.Foto: Daniel Jayo/AP/TT

80 000 medlemmar väntas i dag gå till Boca Juniors klassiska fotbollsarena "La Bombonera" i Buenos Aires för att rösta i klubbens presidentval efter en ovanligt smutsig valrörelse där förolämpningar, anklagelser om inkompetens och ifrågasättande av klubblojalitet varit vardagsmat.

I valet ställs klubbikonen och supportrarnas favorit Juan Roman Riquelme mot Argentinas kritiserade president Mauricio Macri. Riquelme kandiderar som vicepresident tillsammans med Bocas tidigare president Jorge Amor Ameal. Macri står i sin tur bakom kandidaten Christian Gribaudo.

Annons

Den före detta landslagsmittfältaren Riquelme har i intervjuer varit säker på att segra i valet, men uttryckte också oro över söndagen och vädjade till Buenos Aires borgmästare och viceborgmästare – som båda har kopplingar till Macri – att inte tillåta några tricks.

– Jag hoppas att Horacio Rodríguez Larreta och Diego Santilli sköter allt korrekt och att Bocavalet blir en fest. Vi behöver hålla allt fredligt, sade Riquelme i argentisk tv.

– Hela landet vet att vi måste vinna. Vi måste ha minst 40 000 röster, alla behöver rösta på bästa sätt.

Maradona kritisk

Macri var klubbpresident under 11 år mellan 1995 och 2006 och använde sin position som en språngbräda för en framgångsrik politisk karriär, även nationellt. Samtidigt har han hela tiden haft stort inflytande i klubben genom olika allianser.

2015 blev han Argentinas president men landets ekonomi har sedan dess haft en katastrofal utveckling. I oktober förlorade Macri Argentinas presidentval.

En som har tagit tillfället i akt att dela ut kängor och återuppta en gammal fejd är en annan av Bocas största någonsin: Diego Maradona.

På Instagram gick han till attack mot Riquelme som han menade enbart stödjer Ameal på grund av pengar.

"En klubbidol som Riquelme kan inte sälja ut sig till högstbjudande. Det gjorde aldrig jag. Pengar kan inte väga tyngre än övertygelse", skrev 59-åringen.

Konflikten mellan de före detta Bocastjärnorna sträcker sig tio år tillbaka när Diego Maradona var Argentinas landslagstränare.

Vill hjälpa klubben

2009 slutade Juan Roman Riquelme i landslaget på grund av Maradona. Tränaren var, enligt Riquelme, omöjligt att arbeta med och sedan dess har hårda ord riktats åt båda håll i en fejd som tycks vara ständigt puttrande.

Annons

– Ameal har inte ens bjudit mig på en kaffe, sade Riquelme i argentinsk tv om landsmannens nya kritik.

Samtidigt gör klubbens sittande president Daniel Anglici, även han en av Macris män, allt för att blockera Riquelme-effekten.

I vallokalerna är tröjor med hans namn bannlysta och hans porträtt fick inte heller synas på röstsedlarna. Själv säger han sig bara vilja vad som är bäst för Boca efter en tuff sportslig period.

– Jag tror det är dags att hjälpa min klubb. De senaste åren har varit de värsta.

Robin Salomonsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons