Annons

Farliga maskiner upptäckta vid krograzzior

Flera missförhållanden upptäcktes, bland annat illegal arbetskraft och farliga köksmaskiner, när en rad myndigheter granskade restaurangbranschen under förra veckan.
Arbete • Publicerad 4 december 2019
En rad myndigheter har genomfört samordnande kontroller hos över 200 restauranger under förra veckan. Arkivbild.
En rad myndigheter har genomfört samordnande kontroller hos över 200 restauranger under förra veckan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Myndigheternas arbete mot brottslighet inom arbetslivet har trappats upp efter ett regeringsuppdrag 2018. Tidigare i år kontrollerades bland annat flera byggarbetsplatser. I förra veckan genomfördes oanmälda kontroller av över 200 restauranger i hela landet.

Vid kontrollerna upptäcktes bland annat ett 20-tal personer som inte har rätt att arbeta i Sverige och ett antal brottsanmälningar har gjorts. I 45 fall utfärdades det omedelbara förbud mot att använda farliga köksmaskiner.

Annons

Ett 80-tal företag hade brister i sina personalliggare och riskerar nu kontrollavgift.

– Det är en ingång för oss att gå vidare med fördjupande utredningar. Skatteverket kommer att starta ett antal revisioner i kölvattnet på det här, säger Conny Svensson, som samordnar de aktuella kontrollerna vid Skatteverket.

Under kontrollerna upptäcktes även ett fall av misstänkt människoexploatering som ska utredas.

– Det är personer som har jobbat för väldigt låga löner, säger Conny Svensson.

Det var åtta myndigheter som genomförde de oanmälda kontrollerna. Förutom Skatteverket deltog Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket och Polismyndigheten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons