Annons

Manifestation mot Peter Handke på Nobeldagen

På Nobeldagen den 10 december planeras en manifestation i centrala Stockholm i protest mot Peter Handke som 2019 års Nobelpristagare, skriver .
Litteratur • Publicerad 13 november 2019
2019 års Nobelpristagare i litteratur, den österrikiske författaren Peter Handke. Arkivbild.
2019 års Nobelpristagare i litteratur, den österrikiske författaren Peter Handke. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

Arrangörerna har ansökt om allmän sammankomst på bland annat Sergels torg och i Kungsträdgården.

– Det handlar om konceptet att ifrågasätta vad som är sant. Folkmordet har bevisats och Svenska Akademien har valt att hylla en person som ifrågasätter folkmordet och rättfärdigar det på olika sätt. Det är fel. Han må vara bra en författare, men vi tycker inte det ärar Nobels testamente någonstans, säger initiativtagaren Teufika Šabanović till DN.

Annons

Organisationerna Srebrenicas mödrar och Bosnien och Hercegovinas koncentrationslägerfångars riksförbund ska delta i manifestationen. Så även kroatisk-tyske författaren Alida Bremer och den franska journalisten och författaren Florence Hartmann.

Kritiken mot Peter Handke rör bland annat hans uttalanden om folkmordet i Srebrenica i Bosnien 1995. Den österrikiske författaren har själv dementerat att han ska ha relativiserat eller förnekat folkmordet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons