Annons

Ärkebiskopen: Danius förmedlade ljus

Sara Danius fick möjligheter och utmaningar i livet utöver det vanliga. Och hon tog dem. Hon erövrade en självklarhet i allt – och berörde.
Det sade ärkebiskopen Antje Jackelén under begravningen i Stockholm.
Kultur • Publicerad 8 november 2019
Ett blomsterarrangemang som liknade klänningen Sara Danius bar vid fjolårets Nobelpristutdelning fanns uppställt framme i kyrkan vid hennes begravning 8 november. Pressbild.
Ett blomsterarrangemang som liknade klänningen Sara Danius bar vid fjolårets Nobelpristutdelning fanns uppställt framme i kyrkan vid hennes begravning 8 november. Pressbild.Foto: Christoffer Edling

Redan en timme före klockringningen ringlade sig en kö till Storkyrkan, blott ett stenkast från Börshuset i Gamla stan.

Kyrkan blev i det närmaste fullsatt av människor som kommit för att ta avsked av författaren, professorn i litteraturvetenskap och Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare. Som sådan blev Sara Danius både historisk och en feministikon.

Annons

"Som en rosa explosion bland tillknäppta frackar", skrev författaren Tove Folkesson i sin minnestext i Svenska Dagbladet apropå den klänning Sara Danius bar på fjolårets Nobelprisutdelning. Inne i Storkyrkan fanns samma rosa klänningsexplosion uppbyggd av rosa och orange blommor framför de mer traditionella blomsterkransarna.

– Hon brann för bildning och förkroppsligade dess väsen att kunna kliva mellan olika ämnen, koppla ihop högt och lågt, se djupet i ytan, sade Antje Jackelén i sitt griftetal och citerade vad Danius själv sagt om en förbisedd briljant kvinna:

”I regel presenteras hon tillsammans med andra, i stil med ett sladdrigt salladsblad inklämt mellan två hamburgerbröd. Som av en händelse råkar dessa vara män.”

Stolt och ödmjuk

Sara Danius glädje över uppdraget som ständig sekreterare bottnade i övertygelsen om att tjäna någonting som är större än det vi är som individer, framhöll ärkebiskopen, som i hennes hållning såg både stolthet och ödmjukhet.

Jackelén betonade också hennes kärlek till ordet och menade att Danius, även i sjukdomens skugga, förmedlade ljus och liv. Efter att cancern kommit tillbaka sade Danius: "Risken är större, men rädslan är mindre".

– Här talar tillit. Intellekt och känslor har nått samförstånd. Tillit gör livet uthärdligt. När hjärna och hjärta förstår varandra växer vishet. Så att vi kan acceptera oss själva som de sammansatta och komplexa varelser vi alla är, sade Jackelén.

En timmes avsked

Den inledande ceremonin följdes av avskedstaganden som tog drygt en timme. Efter Sara Danius stora familj fick övriga närvarande gå fram till kistan.

Där fanns bland många andra akademiledamöterna Kjell Espmark och Peter Englund, författarna Sara Stridsberg och Agneta Pleijel samt Nobelstiftelsens ordförande Lars Heikensten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons