Annons

Jordskalv utanför Sundsvall kändes flera mil

Ett jordskalv med magnituden 2,4 inträffade sent på onsdagskvällen strax söder om Sundsvall, vilket fick boende att larma räddningstjänsten.
Enligt seismologen Björn Lund var detta det tionde skalvet av den här storleken i Sverige i år.
Miljö • Publicerad 1 augusti 2019
Ett jordskalv uppmättes sent på onsdagskvällen strax söder om Sundsvall. Arkivbild.
Ett jordskalv uppmättes sent på onsdagskvällen strax söder om Sundsvall. Arkivbild.Foto: Wally Santana/AP/TT

Klockan 23.19 på onsdagskvällen skakade det till i hus och mark i östra Medelpad. Enligt Svenska nationella seismiska nätet (SNSN) inträffade då ett jordskalv med magnituden 2,4 cirka två mil sydväst om Sundsvall.

Enligt flera vittnesuppgifter till kändes skakningarna ordentligt i många hus och räddningstjänsten fick in flera larm om ett högt dån.

"Otroligt stort dån"

Annons

För Sundsvalls tidning vittnar en person om händelsen.

– Det hördes ett otroligt stort dån varpå hela villan skakade i Matfors, säger vittnet till tidningen.

En annan boende berättar att skalvet kändes ned över länsgränsen i Gnarp.

– Jag och min svärmor kände samt hörde också smällen (jordbävningen) och vi bor i Gnarp. Huset och fönstren skakade. Först trodde vi att tåget hade åkt ur spår.

Både känns och hör

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, förklarar att om man bor i närområdet kan man uppleva både skakningar och höra en hög smäll vid en jordbävning.

– Är man lite längre bort låter det mer som en stor lastbil eller ett tåg som passerar. Ännu lite längre bort känner man kanske inte av skakningarna utan det blir mer en mild rörelse i huset, säger han.

Skalvet inträffade i ett relativt tätbebyggt område vilket påverkade både närliggande Njurunda, Sundsvall och orter flera mil bort, längs med kusten ner i norra Hälsingland. Men hur mycket man känner av skalvet beror också på underlaget, säger Björn Lund.

– Det beror mycket på hur man bor, om husen är byggda på mjuka eller hårda material. Bor man i ett lerområde som i en älvdal till exempel skakar det mycket mer än om man bor på ett hårt berg.

Redan tio skalv

I snitt sker det fem jordskalv per år i Sverige av den här storleken. Men hittills i år har det redan skett tio. Endast skalven i Dalarna i mars och i Bottenviken i februari har varit större i år.

– Det här är den tionde tvåan som inträffat i år – som är större än två alltså, säger Björn Lund, och understryker att antalet fem är ett medelvärde och att det kanske kan bli ännu fler i år.

Annons

– Man brukar säga att det sker omkring tio skalv mellan magnituderna två och tre.

Att det sker just nu och i Sundsvall är en slump, enligt Björn Lund.

– Sen är Norrlandskusten ett relativt aktivt område, det vill säga det förekommer jordskalv.

– Inom några veckor skulle det kunna komma ett eller ett par efterskalv men då är de som regel en hel magnitud mindre så de kommer inte att kännas, säger Björn Lund.

Beri Zangana/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons