Annons

Gallerior i Hongkong intogs av demonstranter

Demonstranter genomförde protester i flera köpcentrum i Hongkong dagen efter lördagens våldsamheter då över 200 personer greps. En knivbeväpnad man attackerade och skadade fyra människor efter ett bråk över politiska meningsskiljaktigheter.
Hongkong • Publicerad 3 november 2019
Kravallpolis radar upp sig i ett köpcenter i Hongkong.
Kravallpolis radar upp sig i ett köpcenter i Hongkong.Foto: Dita Alangkara/AP/TT

Kravallpolis utkommenderades till flera gallerior på söndagen efter att flera hundra demonstranter hörsammat en uppmaning att ge sig ut och protestera. Demonstranter bildade mänskliga kedjor, skrek slagord och hamnade i mindre handgemäng med polisen som svarade med tårgas, skriver South China Morning Post.

– Polisens agerande är förkastligt. De kan inte bara komma in i köpcentrumen och göra så här mot unga människor, sade en 54-årig kvinna till tidningen.

Politiskt bråk

Annons

Vid köpcentret Cityplaza i den östra delen av staden utbröt våldsamheter efter en politisk dispyt. En knivbeväpnad man skadade fyra människor varefter han själv blev misshandlad av en uppretad folkmassa. Ytterligare en person skadades när han försökte skydda den misstänkta gärningsmannen.

Söndagen förlöpte annars fredligt i jämförelse med lördagens våldsamheter då över 200 personer greps. Ett antal tunnelbanestationer sattes i brand, butiker vandaliserades och bensinbomber kastades mot den statliga nyhetsbyrån Nya Kinas lokaler. Gatuscenerna var några av de våldsammaste under de drygt fem månader som protesterna pågått.

Åker till Peking

På tisdag åker Hongkongs ledare Carrie Lam till Peking för att diskutera utvecklingsprojektet Greater Bay, uppger myndigheterna. Det omfattar nio städer på fastlandet, däribland Guangzhou och Shenzhen samt de två särskilda administrativa regionerna Hongkong och Macao.

Lam har lanserat Greater Bay som ett sätt att göra det enklare för Hongkongbor att arbeta och bo på fastlandet och för att öka den ekonomiska integrationen i regionen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons