Annons

Många dömda efter ny fransk sexualbrottslag

Frankrike • Publicerad 6 augusti 2019
Frankrikes jämställdhetsminister Marlène Schiappa applåderar resultatet efter ett år med den nya lagen. Arkivbild.
Frankrikes jämställdhetsminister Marlène Schiappa applåderar resultatet efter ett år med den nya lagen. Arkivbild.Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Över 700 personer har hittills dömts i enlighet med den nya sexualbrottslagen som trädde i kraft i Frankrike för ett år sedan, skriver regeringen på .

Sexualbrottslagen förbjuder sexuella trakasserier på gator och i kollektivtrafiken. Den som bryter mot lagen riskerar böter på upp till 750 euro, eller 1 500 om det finns försvårande omständigheter som att offret är under 15 år.

Annons

"Det är inte längre tillåtet och kan inte längre tolereras att förolämpa, att följa efter, att förnedra kvinnor genom att trakassera dem på gator, i kollektivtrafiken eller i det offentliga rummet", säger jämställdhetsminister Marlène Schiappa i ett uttalande.

Men lagen får kritik av den franska feministen Anaïs Bourdet för att vara otillräcklig. Hon efterlyser i stället större satsningar på utbildning och förebyggande arbete eftersom pojkar ofta lär sig det olämpliga beteendet vid ung ålder, enligt Bourdet.

Omkring 90 procent av befolkningen stödjer lagen, enligt en opinionsundersökning från i fjol.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons