GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Många brottsmisstänkta i Indiens nya parlament

Närmare 43 procent av de nyinvalda ledamöterna i Indiens parlament har brottsanklagelser hängande över sig. De grövsta misstankarna rör mord, terrorism och våldtäkt.
Anhängare till det indiska partiet BJP firar valsegern i veckan. Över 40 procent av de nyinvalda i parlamentet misstänks för brott.
Anhängare till det indiska partiet BJP firar valsegern i veckan. Över 40 procent av de nyinvalda i parlamentet misstänks för brott.
Foto: Mahesh Kumar A.

Organisationen Association for Democratic Reforms (ADR) granskar regelbundet de indiska parlamentsledamöternas bakgrund. Minst 233 av de 543 parlamentarikerna riskerar åtal i brottsmål, enligt en färsk genomgång. Det är den högsta nivån sedan ADR inledde studierna 2004.

I valet vann premiärminister Narendra Modi och hans hindunationalistiska BJP en storseger. Partiet tog 303 platser – varav 116 besätts av brottsmisstänkta lagstiftare. En av dem är nunnan Sadhvi Pragya Thakur som anklagas för terrorism efter en attack mot en moské 2008 som dödade sex personer. Hon förnekar all inblandning och menar att anklagelsen är riggad.

Det tidigare ledande Kongresspartiet har numera bara 52 mandat i parlamentet. 29 av dessa anklagas för brott. Här sticker Dean Kuriakose ut. Han är misstänkt i 204 fall, bland annat för dråp och rån.

Att andelen brottsanklagade ökar i parlamentet är en oroande trend som är dålig för demokratin, anser ADR:s valansvarige Anil Verma. På tio år har andelen grova brott fördubblats för att nu uppgå till elva mord, 30 dråp och tre våldtäkter, enligt ADR.

Partierna viftar ofta bort anklagelserna mot deras kandidater med att de är offer för politiska vendettor.

Ingen av de 185 brottsmisstänkta i det föregående parlamentet dömdes för något. Många av dem har återvänt för en ny mandatperiod.

Läs mer