Annons

Mamman: De kallade min son för smittspridare

Efter utbrottet av coronaviruset vittnar personer med asiatiskt utseende om att de utsätts för påhopp och kränkningar.
I södra Sverige hamnade en 13-årig pojke i bråk på sin skola efter att ha kallats "virus" och "smittspridare".
Samhälle • Publicerad 7 februari 2020
"Jag och min man blev väldigt ledsna och upprörda när vi fick reda på vad som hänt. Det är också sorgligt eftersom barn i grunden är oskyldiga och inte borde behöva utstå sådant här", säger pojkens mamma, som vill vara anonym.
"Jag och min man blev väldigt ledsna och upprörda när vi fick reda på vad som hänt. Det är också sorgligt eftersom barn i grunden är oskyldiga och inte borde behöva utstå sådant här", säger pojkens mamma, som vill vara anonym.Foto: Johan Nilsson/TT

Pojkens mamma berättar att hennes son, som har kinesiskt påbrå, blev slagen och i flera dagar före bråket hade blivit retad.

– Jag och min man blev väldigt ledsna och upprörda när vi fick reda på vad som hänt. Det är också sorgligt eftersom barn i grunden är oskyldiga och inte borde behöva utstå sådant här, säger pojkens mamma, som vill vara anonym.

Annons

Hon berättar att även om sonen är tillbaka i skolan är han orolig.

– Det är inte bara fysisk smärta efter att han har blivit slagen, det är också känslomässigt jobbigt. Som tur är har han fina vänner som stöttar honom.

Hon berättar att hon själv också drabbats av folks fördomar.

– Jag är från Kina. Känslan av att folk tror att jag kan bära på viruset har gjort att jag inte går ut lika mycket. Jag har hört från flera kollegor, som också är kineser, att folk flyttar sig bort från dem när de åker kollektivt.

Fler som drabbats

Familjen i södra Sverige är inte ensam om att drabbas. Kinesiska riksförbundet i Sverige säger till TT att ett 20-tal kineser hört av sig till dem de senaste veckorna för att berätta om olika händelser där de känt sig illa behandlade.

– En kille berättade att folk rörde sig bort från honom när han åkte tunnelbana och några personer som var på bio hade fått höra att de var virus. Vi förstår rädslan och att det är en försvarsmekanism, men det är fortfarande smärtsamt för den som drabbas, säger John Hamben, talesperson för Kinesiska riksförbundet i Sverige.

Han tror att det finns ett stort mörkertal av folk som drabbats.

– Jag vill inte kalla de här händelserna för rasism, det känns mer som fördomar och kränkningar på grund av okunskap. Men om vi inte hejdar eller uppmärksammar människor på det här beteendet, så kan det bli ett rasistiskt tänkande, säger John Hamben.

Han önskar att föräldrar och skolor pratar mer med sina barn om viruset.

– Vi vill inte bli värderade efter ett virus. Jag tror till exempel inte att vi ser hela Afrika som ebola, bara för att smittan spridits där, så vi borde inte ses som corona, säger John Hamben.

DO: Bara ett fall

Annons

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har fått in en anmälan som liknar den typen av kränkningar som beskrivs av Kinesiska riksförbundet.

– Men vi kan inte heller söka på enskilda grupper, så vi kan inte med hundra procents säkerhet säga att det inte finns fler, säger Clas Lundstedt, pressansvarig vid DO.

I DO-anmälan hade en person anmält en restaurang som meddelar att personer med kinesiskt ursprung inte är välkomna.

Även i andra länder har personer med asiatiskt ursprung vittnat om att de blir annorlunda bemötta efter det nya coronavirusets spridning. Som en motreaktion har asiater i Frankrike skapat hashtaggen JeNeSuisPasUnVirus (Jag är inte ett virus) på Twitter, rapporterar BBC. Där ses både vittnesmål från drabbade och fördömanden mot diskrimineringen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons