Annons

Malawi upphäver omstritt valresultat

Malawi • Publicerad 3 februari 2020
Författningsdomstolen har upphävt Peter Mutharikas valseger från i fjol. Arkivbild.
Författningsdomstolen har upphävt Peter Mutharikas valseger från i fjol. Arkivbild.Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Resultatet i presidentvalet i Malawi i våras var ogiltigt, meddelade landets författningsdomstol på måndagen.

– Vi upphäver härmed valresultatet, säger rättens ordförande Healey Potani.

Annons

Efter valet i maj 2019 utropades sittande presidenten Peter Mutharika till vinnare och svors in för en ny mandatperiod. Men utmanaren Lazarus Chakwera, som enligt officiella siffror förlorade med knappa 159 000 röster, ansåg sig ha blivit rånad.

Oppositionen hävdade att utfallet hade manipulerats, bland annat ska papper där valresultat sammanställts ha haft spår av korrigeringsvätska, och överklagade resultatet.

Fuskanklagelserna har lett till flera våldsamma protester och demonstranter har krävt att chefen för landets valkommission ska avgå.

Inför författningsdomstolens besked var rädslan för nya oroligheter stor. Domarna färdades av säkerhetsskäl till rätten i ett bepansrat fordon och flera skolor och företag har valt att hålla stängt hela den kommande veckan.

Författningsdomstolen har beslutat att nyval ska hållas inom 150 dagar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons