Annons

Macron om Nato: En hjärndöd allians

Frankrikes president Emmanuel Macron tycker att Nato har blivit en "hjärndöd" allians och klagar på USA.
Tyska kollegan Angela Merkel tycker att Macron är för svepande i sin kritik.
Frankrike • Publicerad 7 november 2019
Frankrikes president Emmanuel Macron är rädd för att försvarsalliansen Nato spelat ut sin roll.
Frankrikes president Emmanuel Macron är rädd för att försvarsalliansen Nato spelat ut sin roll.Foto: Jason Lee/AP/TT

Macron är hård i sin diagnos över tillståndet för försvarsalliansen Nato. I en intervju med brittiska tidskriften the Economist varnar Macron andra länder i Europa för att de inte längre kan lita på stormakten USA.

– Vad vi för närvarande upplever är Natos hjärndöd, säger han i intervjun.

Annons

Macron får även frågan om han tror att Natos artikel 5 – en kollektiv insats om en medlemsnation angrips militärt – fortfarande skulle fungera.

– Jag vet inte, säger han och utvecklar sitt resonemang: han anser att USA "vänder ryggen mot oss", och säger att det är svårt att avgöra vad Nato är i ljuset av USA:s åtaganden.

Som exempel nämner den franske presidenten USA:s beslut att dra tillbaka sina militära styrkor från de av kurder kontrollerade områdena i nordöstra Syrien. Den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut kom som en överraskning för London, Berlin och Paris.

Men Macrons hårda kritik får mothugg av tyska förbundskanslern Angela Merkel, som kommenterar tidskriftsintervjun med att den är lite väl hård.

– Jag tror inte att svepande omdömen är nödvändiga, inte heller när vi har problem och behöver sluta oss samman, säger Merkel enligt AFP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons