Annons

M vill strama åt arbetskraftsinvandring

Politik • Publicerad 13 november 2019
Moderaterna partiledare Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Moderaterna partiledare Ulf Kristersson (M). Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Moderaterna svänger och vill strama åt reglerna för arbetskraftsinvandring. Partiledaren Ulf Kristersson säger till Dagens industri att partiet vill se över reformen, som infördes under Alliansregeringen för elva år sedan.

– Jag tycker inte det fungerar bra i dag. Därför ser vi över detta och kommer också att lägga förslag på en betydande skärpning, säger han till Di.

Annons

En arbetstagare kan i dag komma till Sverige och ta ett deltidsjobb på 13 000 kronor i månaden och samtidigt ta med sig sina familjemedlemmar utan försörjning. Det är inte rimligt och inkomstribban måste ses över, enligt Kristersson.

Mellan januari och oktober beviljades 32 100 ansökningar om arbetstillstånd, inklusive anhöriga, enligt siffror från Migrationsverket. Under samma period beviljades 21 000 förnyanden.

Så sent som i oktober lade Moderaterna en motion om att det svenska systemet borde exporteras till övriga EU.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons