Annons

M-ledaren varnar för privat rättsskipning

Moderatledaren Ulf Kristersson angriper regeringen för inte sätta stopp för brottsligheten.
Han varnar för att folk kan börja ta lagen i egna händer.
Politik • Publicerad 11 december 2019
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) håller sitt jultal i Stockholm.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) håller sitt jultal i Stockholm.Foto: Claudio Bresciani/TT

I sitt jultal tog M-ledaren upp rån mot barn och unga. Enligt honom har över tusen barn rånats i år bara i Stockholm. Kristersson uppger att det är en ökning med 80 procent sedan förra året.

– Att rånas är inte att förlora en telefon, en jacka eller en väska. Det är att stå öga mot öga med brutalitet och rått förakt, sade M-ledaren i talet.

Annons

– Det är sådant som väcker tigern i varje förälder. Som till slut urartar i privat rättsskipning. Jag vill på allvar varna för den utvecklingen.

"Tappar tilltron"

TT: Är det så illa?

– Jag är rädd för att människor tar saken i egna händer när de tappar tilltron till att staten klarar av att lösa den sortens problem och att stoppa de brotten, säger Kristersson.

M-ledaren pekade i sitt jultal i Stockholm på brottsligheten som ett av de stora samhällsproblemen och angrep Socialdemokraterna och regeringen.

– De är inte alls tuffa mot brotten, utan hittar ständigt nya ursäkter för att statens reaktion ska vara vagare och svagare, säger Kristersson.

– Socialdemokraterna gör i princip ingenting, utom att behålla ungdomsrabatten för tonåringar som begår grova brott.

Inget högerblock?

I jultalet för ett år sedan hävdade Kristersson att Moderaterna inte var på väg att bilda ett konservativt block i svensk politik med Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD).

M-ledaren inledde årets jultal med att kommentera sina samtal med SD och Vänsterpartiet den senaste tiden.

– Det är både rimligt och respektfullt mot landets väljare att diskutera med alla och komma överens i sakfrågor, sade M-ledaren.

I förra veckan hade Kristersson ett första möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson på tu man hand. De pratade om brottsligheten, kärnkraft och migrationsutredningen.

Håller inte med

Annons

Kristersson har även samtalat med V om att pressa regeringen till att sätta stopp för en höjd EU-avgift och till att ändra i Arbetsförmedlingens pågående reform.

– Är man trygg i sina värderingar så har man inga problem med att ibland också tycka som andra. Det är viktigt för Sverige att den vuxna relationen till politik blir modern igen, sade Kristersson.

Han håller fortfarande inte med dem som anser att ett konservativt block håller på att bildas.

– Nej, det gör det verkligen inte. M är ett liberalt och konservativt parti, säger Kristersson.

– Sedan söker vi alltid stöd för vår politik. Om vi kan få stöd från V i några frågor och från SD i andra så är det självklart bra.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons