Annons

M-kritik när pengar tas från polisen

Svenska häkten och anstalter är överbelagda och för att garantera de intagnas säkerhet skjuter regeringen nu till pengar. Men delar av tillskottet tas från polisens budget, vilket möter stark kritik från Moderaterna.
Politik • Publicerad 8 april 2019
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk till att regeringen flyttar pengar från polisens budget till Kriminalvården.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk till att regeringen flyttar pengar från polisens budget till Kriminalvården.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kriminalvården kämpar med överfulla häkten och fängelser. För att institutionerna bättre ska klara beläggningen aviserar regeringen ett tillskott på 105 miljoner kronor i budgeten för 2019. Pengarna ska användas bland annat för att förstärka personalresurserna så att ordning och säkerhet kan garanteras när intagna tvingas dela rum med varandra.

Sedan 2017 har Kriminalvåden ansvar för transporter av frihetsberövade personer, på uppdrag av bland annat polisen och Migrationsverket. Transporterna tar resurser från myndighetens kärnverksamhet och i vårbudgeten flyttas därför ytterligare 230 miljoner kronor från Polismyndigheten till Kriminalvården, något som väcker stark kritik från Moderaterna:

Annons

– Det är alldeles uppenbart att det behövs mer pengar till Kriminalvården. Men det är helt orimligt att ge pengar till Kriminalvården genom att skära ner på polisen, det blir en helt absurd ordning, säger moderatledaren Ulf Kristersson.

Förra veckan var 17 av Sveriges 45 fängelser överbelagda, enligt uppgifter som SVT Nyheter har tagit fram.

– Situationen är mycket ansträngd, säger Kriminalvårdens anstalts- och häktesdirektör Hanna Jarl till SVT.

Runt 1 100 nya platser ska byggas i häkten och på anstalter, men enligt Hanna Jarl motsvarar det bara runt hälften av de platser som myndigheten anser sig behöva i framtiden.

– Vi ser en ökad tillströmning, inte bara i det korta perspektivet. Det är en trend vi tror kommer stå sig, säger Hanna Jarl.

Carl Cato/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons