Annons

M: Avskaffa lagen om eget boende

Moderaterna vill avskaffa lagen om eget boende (Ebo) för asylsökande. Lagen ger asylsökande rätt i dag att välja eget boende, till exempel hos släkt eller vänner.
Politik • Publicerad 12 november 2019
Moderaterna vill avskaffa lagen om eget boende (Ebo) för asylsökande. Lagen var fel från början, enligt partiledaren Ulf Kristersson.
Moderaterna vill avskaffa lagen om eget boende (Ebo) för asylsökande. Lagen var fel från början, enligt partiledaren Ulf Kristersson.Foto: Jessica Gow/TT

Moderaterna föreslår nu att Ebo i sin nuvarande form avskaffas och begränsas till att gälla asylsökande med en egen arbetsrelaterad inkomst. Övriga asylsökande ska bo på boenden som Migrationsverket tillhandahåller.

I dag väljer ungefär hälften av alla asylsökande eget boende. Enligt Kristersson har Ebo inneburit att problemen med den stora asylinvandringen upptäckts för sent.

Annons

– Det här var fel tänkt från början. Utan Ebo hade vi dragit i nödbromsen tidigare. Ebo har skapat en extrem segregation och trångboddhet, säger Ulf Kristersson.

Den begränsning av Ebo som regeringen vill göra i januariavtalet med Centern och Liberalerna är inte tillräcklig, enligt Moderaterna.

Enligt Kristersson kommer Moderaterna ta med sig kravet på att avskaffa Ebo i den parlamentariska kommittén som ser över migrationspolitiken.

Moderaterna vill även se över nuvarande anvisningslag som styr fördelningen av asylsökande till landets kommuner. Partiet vill också ha en nationell modell med etableringsboende i två år. Det är inte rimligt att den som är ny i Sverige får permanent bostad, eller långvarig rätt till bostad, framför andra.

Moderaterna vill att maxperioden ska vara två år i hela landet. Därefter får personen söka sig till den ordinarie bostadsmarknaden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons