Annons

Damkronorna om Luleå: "Slår undan benen"

Damkronorna blir utan sex Luleåspelare på försäsongslägret i återtåget mot A-VM.
Mästarlaget vill inte släppa sina spelare tidigare och landslaget har sagt nej till en senare ankomst.
Ishockey • Publicerad 26 juli 2019
Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen har tvingats ta ut nya spelare till försäsongslägret på Bosön. Arkivbild.
Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen har tvingats ta ut nya spelare till försäsongslägret på Bosön. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt Internationella ishockeyförbundets regelverk behöver klubbarna inte släppa sina spelare för kommande landslagssamling förrän måndag 19 augusti. Svenska landslaget Damkronorna har valt att lägga sitt förberedande läger, inför kommande säsong, i Stockholm från och med torsdag 15 augusti.

– Vi samlas 34 spelare på torsdagen och tar ut ett lag som spelar turnering från och med måndag. Det skulle ha varit jättekonstigt att (som spelare) komma in på söndag. Vi hade samma upplägg förra året, säger Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen.

Många träningsmatcher

Annons

Luleå har meddelat att de inte släpper sina spelare tidigare än söndag 18 augusti. Damkronornas lagledning har sagt nej till en ankomst till lägret tre dagar sent.

– Det är ingen av tjejerna som har meddelat att de inte kommer. Utan det här är Luleå som säger att de inte släpper spelarna, vilket de har rätt att göra, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet.

Damkronorna åkte i våras ur A-VM och spelar kommande säsong B-VM i Frankrike i jakten på att ta sig tillbaka till världseliten. Något som inte ska vara anledningen till att Luleåspelarna inte deltar. I stället är det den egna säsongsuppladdningen som sätter stopp.

Luleå har träningsmatcher i Sverige mot finländska Kärpät på fredag 16 augusti, mot Skellefteå på lördagen och mot Björklöven på söndagen.

"Brustit i information"

– Vi fick inte vetskap om det här landslagslägret förrän när spelarna blev inkallade i juli. Nu vart det en olycklig krock, säger Luleås tränare Fredrik Glader.

TT: Anser du att det här är någons fel?

– Jag jagar ingen individ i det här. Utan nu har ett fel uppstått. Det är klart att det har brustit i information och kommunikation. Sedan tänker inte jag stå och kasta paj och hänga ut någon för det här, det är inte min uppgift.

Förbundskapten Ylva Martinsen medger att hon kunde ha varit tydligare i sin kommunikation. Med tycker också att Luleå kunde ha tagit en kontakt inför säsongsplaneringen, och att det regerande svenska mästarlaget kunde ha varit mer tillmötesgående.

– Vi har en resa för att ta oss tillbaka (till A-gruppen). Det är klart jag hade velat ha en annan start på säsongen än att en sådan här grej skulle uppstå, säger Martinsen och fortsätter:

– Det känns som att man slår undan benen på den som redan ligger. Att man drar det till sin spets på det här sättet, men det är min personliga åsikt, säger hon.

Annons

– Vi vill jättegärna släppa alla spelare till landslaget, så det är inget vi står och håller på, säger Fredrik Glader, som också är förbundskapten för Danmark.

Yngre får chansen

Luleåspelarna som lämnat återbud till landslagets försäsongsläger i på Bosön och i Upplands Väsby är: målvakterna Sara Grahn och Minatsu Murase, backarna Johanna Fällman och Ebba Berglund samt forwardsspelarna Emma Nordin och Linn Peterson.

TT: Vad har spelarna sagt?

– Det är inte spelarnas beslut. Det är det deras arbetsgivares beslut. Vi har bara sagt att det är olyckligt att det krockar, säger Ylva Martinsen.

De sex spelarna ersätts av Anna Amholt, HV71, Anna Kjellbin, do, Tindra Holm, Modo, Wilma Johansson, Leksand, Hanna Sköld, do, och Fanny Brolin, Brynäs.

– En del yngre, från den kommande generationen, får nu chansen. Det behöver inte vara ont, utan kan föra något gott med sig, säger Martinsen.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons