Annons

Allt mer taggigt mellan London och Washington

Sedan den brittiske ambassadören Kim Darrochs anteckningar om president Donald Trumps styre i Vita huset läckt ut har tonläget mellan USA och Storbritannien blivit taggigt.
I ilskna inlägg på Twitter nedvärderar Trump både Darroch och premiärminister Theresa May – vilket får den brittiske utrikesministern att läxa upp Trump.
Storbritannien/USA • Publicerad 9 juli 2019
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt.
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt.Foto: Alastair Grant/AP/TT

"Dessa kommentarer är respektlösa och orättvisa mot vår premiärminister och mitt land", skriver Jeremy Hunt, som tävlar mot Boris Johnson om att ta över efter May, på .

Han fortsätter med att konstatera att allierade behöver behandla varandra med respekt. Som May "alltid gjort med dig", skriver han.

Annons

Det tog hus i helvete när anteckningar av Darroch som bara var avsedda för den innersta diplomat- och regeringskretsen läckte ut till pressen. Där beskrevs Trump som "oduglig" och hans regering som "unikt dysfunktionell".

Trump gick i gång med förolämpningar :

"Den knäppa ambassadören som britterna prackade på USA är inte någon som vi är förtjusta i, en väldigt korkad kille."

Men han attackerade även May. Han har berättat för henne hur brexitförhandlingarna ska skötas för att nå en uppgörelse, hävdar Trump.

"Men hon tog sin egen dåraktiga väg – var oförmögen att få det gjort. En katastrof!"

"Försvarar hans rätt"

Hunt skriver att han själv är uppriktig, för att vänner ska vara det, och tillägger att även amerikanska diplomater ger privata bedömningar till sin utrikesminister.

Både May och Hunt har försökt lindra skadan, men också stöttat sin ambassadör i Washington.

– Jag har gjort klart att jag inte delar ambassadörens bedömning av vare sig den amerikanska ledningen eller relationerna med den, men jag försvarar hans rätt att göra den uppriktiga bedömningen, säger Hunt enligt nyhetsbyrån Reuters.

Mays talesperson säger att kontakter har tagits med Trumpregeringen och att man förklarat att själva läckan är oacceptabel. Han tillägger att ambassadörer måste ha förtroendet att göra ärliga utvärderingar även om regeringen inte delar åsikterna.

Fokus på maktkamp

Hunt, som anser det självklart att Darroch ska sitta kvar, hotar med "allvarliga följder" för den eller de som läckt ut de förtroliga anteckningarna. Han säger till tabloiden The Sun att han inte har några bevis men att en utredning av läckan även måste undersöka om den åstadkommits med hackande från någon "fientlig" stat som Ryssland.

Annons

Enligt tidningen The Daily Telegraph har ett hundratal personer i utrikesdepartementet och andra delar av regeringen tillgång till den sorts ambassadörs-pm som läckt ut.

Pressens spekulationer har zoomat in på maktkampen i Konservativa partiet. Den som efterträder Theresa May som partiledare om ett par veckor får utse Darrochs efterträdare när dennes mandat löper ut i januari.

Farage kandiderade

Brexitpartiets ledare Nigel Farage, som länge varit en sten i skon för brittiska regeringar, har sagt att "figurer som Darroch" inte kommer "vara med längre" om Johnson vinner partiledarskapet.

Johnson har agiterat ivrigt för brexit, och nu påminner tidningarna om att Farage faktiskt kandiderade till USA-ambassadör när Darroch fick den posten. The Guardian skriver att Trump skulle uppskatta en "sann brexitör" som Londons utsände. Fast Vita huset har förstås inget formellt inflytande på vem som utses.

Farage har träffat Trump flera gånger. Han har kallat Darrochs pm "oansvariga" men tonar nu ner sin lust till ambassadörsjobbet.

– Jag är inte en diplomat, och det är en rejäl underdrift, säger han till BBC.

Amery von Schoultz/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons