Annons

Inga upplösta knutar när Löfven mötte Putin

Nu har det första enskilda mötet mellan statsminister Stefan Löfven (S) och Rysslands president Vladimir Putin till slut ägt rum.
Även om inga direkta lösningar kom fram på de många låsningarna mellan länderna tycker Löfven ändå att det var viktigt.
Arktis • Publicerad 9 april 2019
Statsminister Stefan Löfven och Rysslands president Vladimir Putin möts för första gången på tu man hand.Foto: Mikhail Metzel/AP

– Det är det enda sättet att förstå varandra, att försöka förstå varandra. Det är klart att det ger ett mervärde om Rysslands president och Sveriges statsminister träffas och pratar direkt med varandra, säger han till TT efter mötet i S:t Petersburg i samband med kongressen Internationellt arktiskt forum.

Då hade Löfven just ätit middag med flera av de nordiska ledarna och med Putin, efter att ha haft överläggningar med den ryske presidenten.

Annons

Bakom Löfvens stol stod Sveriges och EU:s flaggor, bakom Putin den ryska. Mellan dem ett bord med en blomsterkrans. När delegationer hälsat på varandra inför reportrar och fotografer tog Putin till orda, som så ofta med låg röst.

Han noterade att det funnits politiska svårigheter mellan länderna, men sade att han bland annat vill utveckla handel och investeringar.

Mycket att diskutera

Han tackade också för att Löfven kommit och tillade:

– Vi har väldigt mycket att diskutera i vår bilaterala agenda.

Löfven tackade för inbjudan och sade att han gläds att få vara i S:t Petersburg.

– Jag uppskattar också väldigt mycket att få möjligheten att diskutera politiska frågor med er. I vissa frågor har vi gemensamma ståndpunkter, i andra har vi olika ståndpunkter, men de behöver också diskuteras.

Därefter fick mediernas representanter lämna rummet.

De få svensk-ryska högnivåmötena under senare år har varit frostiga, inte minst på grund av den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014 och det ryska militära agerandet i östra Ukraina, som följts av västliga sanktioner mot Moskva.

Diskuterade Ukraina

Efter mötet sade Löfven att frågan om Ukraina hade kommit upp och att han tydligt klargjort att Sverige alltid kommer att kritisera fall av brott mot internationell rätt.

– Ett sådant är Ukraina, och folkrättsbrotten där.

Annons

– Det var ett bra möte med raka besked, fortsätter Löfven.

Löfven lyfte Sveriges så kallade tvåspårspolitik där regeringen klargjort att den vill ha utbyte med Moskva men också tänker fortsätta påminna om sin och EU:s kritik mot det ryska militära samt säkerhets- och utrikespolitiska uppträdandet.

– Det är väl så viktigt att ge uttryck för det, såväl som när det finns områden där vi har likartade ståndpunkter, säger Löfven.

Svenska politiker och militärer har också pekat på ett mer aggressivt ryskt militärt beteende. I Östersjöområdet har det bland annat förekommit att ryska stridsflygplan uppträtt farligt och utan att ha transpondern påslagen.

Även den saken finns med i den svensk-ryska dialogen, säger Löfven.

– Det råder ingen tvekan om var Sverige står i frågan om flygsäkerhet.

Mänskliga rättigheter

Även skyddet för de mänskliga rättigheterna kom upp under mötet, enligt Löfven.

Men han pekar även i gladare tongångar på att Putin nu öppet sagt att Ryssland arbetar för att godkänna Parisavtalet om klimatförändringarna.

– Det är naturligtvis en viktig signal, säger Löfven.

Experter har också understrukit att Sverige och Ryssland har gemensamma projekt inom exempelvis miljö och bistånd. Ett annat utvecklat område är handel och investeringar, och där säger sig både Löfven och Putin vilja bygga ut det ännu mer.

Annons

Efter sitt första möte med den ryske presidenten understryker Löfven att Sverige ska ha den bästa relationen som är möjligt med Ryssland. Något nytt möte är emellertid inte inbokat mellan ledarna, säger statsministern.

– Men jag har det gärna, för Ryssland är ett viktigt land för Sverige.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons