Annons

Löfven till M-ledaren: "Bottenlöst omoraliskt"

Statsminister Stefan Löfven (S) är kritisk mot Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Han anser att Kristersson har svikit sitt löfte till Hédi Fried, 95 år, som överlevt Förintelsen.
Politik • Publicerad 8 december 2019
Hédi Fried. Arkivbild.
Hédi Fried. Arkivbild.Foto: Naina Helen Jåma/TT

"Att se förintelseöverlevare i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer att bli hård", skriver Stefan Löfven på Facebook.

Förra sommaren träffades Ulf Kristersson och Hédi Fried. Vid det mötet lovade han henne att aldrig gå med på något samröre med Sverigedemokraterna, sade Fried till Dagens Nyheter i fjol.

Annons

I onsdags träffade Kristersson Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för ett enskilt möte.

Hédi Fried har därefter berättat att hon är besviken.

– Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet. Det var det som hände i Tyskland. I början trodde man att "ja, det kanske är bra att byta nu" och "han verkar ju hygglig". Människor är så naiva, sade hon till Dagens Nyheter för ett par dagar sedan.

När Eskilstuna-Kuriren frågade Ulf Kristersson i onsdags om han tyckte att han svikit Hédi Fried svarade han:

– Nej, det har jag verkligen inte.

– När vi gick till val i Alliansen var det en fundamental förutsättning för Alliansens gemensamma arbete, att vi inte skulle ha något samarbete med Sverigedemokraterna. Alla vet också att det inte var ett krav som jag drev. Det var i grund och botten Centern och Liberalerna som drev det kravet, sade Ulf Kristersson vidare till tidningen.

TT har sökt Ulf Kristersson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons