Annons

Löfven: Polisens beslut viktig signal

Statsminister Stefan Löfven (S) är oroad över utvecklingen av grova våldsbrott i Sverige, och stödjer polisens beslut att inleda att så kallad nationell särskild händelse för att få bukt med våldet.
Politik • Publicerad 11 november 2019
"Jag är också arg, naturligtvis, och orolig", säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med TT.
"Jag är också arg, naturligtvis, och orolig", säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med TT.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill rösta om misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S), med anledning av situationen med skjutningar och sprängdåd. Misstroendet stöds av både Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Jag noterar det, kommenterar Stefan Löfven kort.

Annons

– Min arbetsdag fylls av att arbeta för att knäcka den organiserade brottsligheten, genom att se till att föra till resurser. Vi stärker polisens verktyg, vi skärper lagar och så vidare.

TT: Men vad säger du om att detta stöds av M och KD?

– Jag har noterat det, men min arbetsdag fylls av annat.

"Malmöborna inte ensamma"

Polisens Nationella operativa avdelning meddelade på måndagen att man utlyst en så kallad nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd, där bland annat en 15-årig pojke sköts till döds i Malmö i lördags.

Stefan Löfven säger att han har "full respekt" för polisens strategi.

– Malmöborna ska känna att de inte är ensamma i detta, utan det här är en angelägenhet för hela Sverige.

Rikspolischefen Anders Thornberg har tidigare sagt att den ökade användningen av sprängmedel saknar jämförelse i internationell kontext. Men Stefan Löfven säger att mycket görs för att stävja utvecklingen, och påpekar det har införts skärpta lagar vad gäller vapen och sprängmedel.

– Sedan finns det säkert många olika förklaringar till detta, men det viktigaste är att vi är fullt ut bestämda att den organiserade brottsligheten måste knäckas. Människor ska leva trygga i Sverige.

Inte heller är det så att Sverige är ensamt om den här typen av brottslighet, säger statsministern.

– Men vi har för mycket av det, och det är därför polisen får mer resurser. Det är därför vi utbildar mer än dubbelt så många poliser. Det är därför vi har initierat ett femtiotal straffskärpningar.

Löfven också orolig och arg

Annons

TT: Och alla de svenskar som känner sig oroliga och arga över vad som sker, vad säger du till dem?

– Jag är också arg, naturligtvis, och orolig. Så jag har full förståelse för det. Det är viktigt att vi nu ger polisen fullt stöd i deras arbete, från politiskt håll och från hela samhället.

Det är viktigt att "vi som samhälle" tänker efter hur vi agerar, då den organiserade brottsligheten till stor del lever på narkotikahandel, säger Stefan Löfven.

– Det är deras affärsidé, därför måste alla tänka sig för. De lever på att fuska med bidrag, därför måste myndigheterna se till att täppa till, så de inte kan komma åt våra skattepengar med fusk. De lever på att utnyttja människor på en svart arbetsmarknad, därför måste alla företag tänka till hur det ser ut på ens egen arbetsplats, inte minst med underleverantörer. Så här gäller fullt stöd till polisen, och hela samhället måste agera.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons