Annons

Löfven om väljartappet: Valet som gäller

Trots rekordlågt väljarstöd för Socialdemokraterna i SCB:s novembermätning vill statsminister Stefan Löfven inte medge några misslyckanden.
Politik • Publicerad 4 december 2019
Statsminister Stefan Löfven (S) vid ett besök i Ukraina på onsdagen.
Statsminister Stefan Löfven (S) vid ett besök i Ukraina på onsdagen.Foto: Filip Norman /TT

Samtidigt som S dalar, med lägre stöd än vid tiden då Håkan Juholt avgick som partiledare, växer Sverigedemokraterna och blir enligt mätningen näst största parti. De flesta av de nya rösterna har SD fått från Kristdemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna i nämnd ordning.

TT: Vad är det ni har misslyckats med?

Annons

– Det är den rubriken alla vill ha, säger Löfven till TT i samband med ett statsbesök i Ukraina och påpekar sedan att de flesta väljare som lämnat S enligt undersökningen tillhör gruppen "vet ej".

– De flesta av dem går till soffan, och det är klart, de väljarna vill vi ha tillbaka.

"En mätning gäller"

Löfven framhärdar att den politik partiet driver är viktigare inför valet 2022 än enskilda mätningar. Han betonar arbetet mot gängkriminalitet, att förbättra integrationen och satsning på välfärden som grundpelare.

– Vi har många mätningar. Det finns en mätning som gäller, och det är valet om tre år – det säger jag hela tiden.

TT: Vilket ansvar har du själv för de låga siffrorna?

– Jag ansvarar för den politik vi för, och det är precis den politik jag pratade om. Det kommer många mätningar, och de kommer ganska ofta. Därför ligger det inte för mig att dokumentera alla enskilda mätningar.

Fråga KD

Löfven vill inte kommentera Sverigedemokraternas ökning eller orsakerna till den.

– Det ska man nog fråga Kristdemokraterna, som är halverade, om.

SD når sitt högsta stöd hittills med 22,6 procent. S får 26,3 procent, sämst hittills. M är nu bara riksdagens tredje största parti med 18,3 procent.

Vänsterpartiet tappar något och får 8,1 procent. Även Miljöpartiet minskar något och hamnar på 5,1 procent.

Annons

Liberalerna som legat under riksdagsspärren i flera mätningar på sistone noterar 4,1 procent. Centern ökar stödet till 7,3 procent i november. Förändringarna för L och C är inte statistiskt säkerställda.

Sämst i mätningen från Statistiska centralbyrån går det för KD som rasar från 13,0 procent i majmätningen till 6,6 procent.

Förändringarna för S, SD, M, KD, V och MP är statistiskt säkerställda.

Filip Norman/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons