Löfven om energiavhopp: "Inte moget"
Löfven menar att energiminister Anders Ygeman (S) har förklarat att han är öppen för att diskutera alla frågor, i nya samtal inom ramen för den energiöverenskommelse som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, M och KD träffade 2016.
– Men M och KD kliver av innan och vill inte ens påbörja samtalen, säger Löfven.
– Det är inte moget, säger Löfven.
Energiministern har å sin sida sagt nej till förslaget från M, KD och Liberalerna att vara med i en ny uppsättning energisamtal med samtliga riksdagens åtta partier.
På onsdagen fick regeringspartierna och Centerpartiet mötas på tre man hand, utan M och KD, i den grupp som regelbundet diskuterat och följt upp överenskommelsen.
Varslat om avhopp
M och KD har ända sedan sommaren varslat om att de har varit på väg att hoppa av överenskommelsen. Deras främsta argument har varit att de andra partierna inte verkar vilja ändra målet om att all elproduktion ska vara förnybar 2040, medan M och KD vill ändra det till att den ska vara fossilfri. Med den beteckningen ryms även kärnkraft.
– Vi lämnade energiöverenskommelsen för att det inte var meningsfullt längre att sitta och prata om problemen istället för att göra någonting åt dem, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.
– Den här regeringen tänker avveckla kärnkraften och det står också, i praktiken i den nuvarande överenskommelsen och det tänker inte vi medverka till.
Han säger att M, KD och L är överens om en rad punkter som kan vara bas för en ny överenskommelse.
– Vi tror att det finns ett bredare stöd, Sverigedemokraterna står bakom åtskilliga av de punkterna och vi tror egentligen att socialdemokrater är för mycket av den politiken. Vi tänker pröva det skarpt i riksdagen, säger Kristersson.
Inte förbjuder kärnkraft
Stefan Löfven säger att han inte riktigt blir klok på vad Moderatledaren vill uppnå.
– Ska man subventionera kärnkraft? Finns det pengar i Moderaternas budget för det, ska M berätta för skattebetalarna att så här mycket kostar det?
Han har tidigare pekat på att energiöverenskommelsen inte förbjuder kärnkraft efter 2040, inte heller att bygga nya reaktorer eller uppgradera. Däremot slås det fast att det inte kommer att ges några statliga subventioner.