Annons

Löfven hyllar Thunberg: "Riktigt stort"

Hyllningar till Greta Thunberg strömmar in efter att hon utmärkts till årets person av tidningen Time.
Klimat • Publicerad 11 december 2019
Greta Thunberg vid klimatmötet i Madrid.
Greta Thunberg vid klimatmötet i Madrid.Foto: Paul White
Greta Thunberg på omslaget till Time.
Greta Thunberg på omslaget till Time.Foto: 
Greta Thunberg med sin världsberömda skylt. Arkivbild.
Greta Thunberg med sin världsberömda skylt. Arkivbild.Foto: Hanna Franz n/TT

Stefan Löfven (S) ser utmärkelsen som ett erkännande för Thunbergs engagemang. Enligt honom har den 16-åriga klimataktivisten gjort det svårare att förneka problemet med klimatförändringar.

– Man får inte lägga allt ansvar på henne, men hon har ju breddat engagemanget och det blir allt svårare för dem som förnekar att vi har ett stort, stort problem med klimatförändringarna, säger han.

Annons

Klimatminister Isabella Lövin befinner sig på FN:s klimattoppmöte i Madrid, där Greta-effekten varit tydlig, både i och utanför förhandlingsrummen. Även hon hyllar Thunberg.

– Det finns ingen person i världen som har påverkat världen i så positiv riktning som Greta Thunberg under det här året. Hon har startat en enorm global ungdomsrörelse, som jag verkligen hoppas kommer att sätta det politiska trycket, så att vi kan stoppa klimatkrisen, säger hon.

Utmärkelsen är viktig för Sveriges klimatarbete och välkomnas av Madeleine Sjöstedt, generaldirektör på Svenska institutet.

– Det är fantastiskt, särskilt när Greta Thunberg kopplas samman med en av Sveriges starkaste profilfrågor som är hållbarhet. Det är väldigt positivt för Sverigebilden, säger hon.

Enligt henne gör kopplingen till Thunberg att Sverige får ökad styrka i argumentationen när man agerar internationellt på klimatområdet.

Greta-effekt utomlands

Den tidigare demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton skriver på Twitter att Thunberg var ett självklart val.

"Jag är tacksam för allt hon har gjort för att öka medvetenheten kring klimatkrisen och för hennes vilja att lägga fram hårda och motiverade sanningar."

Valet av Greta Thunberg hyllas även av den amerikanska politikern Al Gore.

"Strålande beslut av Time att välja Greta Thunberg till årets person. Greta förkroppsligar den moraliska kompassen hos de unga aktivisterna, som kräver att vi agerar omedelbart för att lösa klimatkrisen. Hon är en inspirationskälla för mig och för människor över hela världen", twittrar han.

EU-kommissionens klimatansvarige, Frans Timmermans, passar på att hylla 16-åringen samtidigt som han presenterar EU:s nya gröna giv för att skapa ett klimatneutralt EU till år 2050.

Annons

– Det är ett fantastiskt tecken i tiden att den här generationen, våra barn, leder vägen. Som förälder finns inget vackrare än att se barnen visa vägen, säger han.

"Sanningen om klimatfrågan"

Johan Kuylenstierna, professor vid Stockholms universitet och vice ordförande i Klimatpolitiska rådet, lyfter fram den betydelse Greta Thunberg haft för klimatfrågan.

– Hon har betytt otroligt mycket för att skapa uppmärksamhet kring klimatfrågan. Det är ju faktiskt så att hon har inspirerat både barn och vuxna att demonstrera över nästan hela världen. Den rörelsen ger ett starkt politiskt tryck som behövs mer än någonsin nu, säger han.

För den ryska klimataktivisten Arshak Makichyan, som tidigare i veckan talade på en presskonferens tillsammans med Thunberg, är det en självklarhet att svenskan är årets person.

– Hon säger sanningen om klimatfrågan, så som den måste sägas. Och hon har inspirerat så många av oss. Hon är fantastisk!

David Peterson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons