1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rädda Barnen: Dubbla budskap från regeringen

Trots att Turkiet nu bekräftar att en militär insats inletts i Syrien lämnar svenska regeringen inga nya besked om de svenska barn som befinner sig i läger i området och som befaras hamna i kläm.
Statsminister Stefan Löfven vid onsdagens besök i Skåne där han uttalade sig om de svenska barnen i syriskt läger (tv läkaren Damon Tojjar och th socialminister Lena Hallengren).
Foto: Andreas Hillergren/TT

Strax före klockan 16 svensk tid stod det klart att Turkiet bekräftat en militär insats i nordöstra Syrien påbörjats. Synnerligen oroande, säger Löfven i samma stund.

– Det är oroande, det är inte mer militär aktivitet som behövs utan mindre. Vi uppmanar verkligen Turkiet att hålla igen här.

I samma område befinner sig flera svenska barn som lever under svåra förhållanden i de kurdiskkontrollerade läger där IS-sympatisörer hålls. Oron växer i området, men huruvida regeringen kommer att påskynda arbetet för att försöka få hem barn kan Löfven inte bekräfta.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Det pågår hela tiden samtal med aktörerna i regionen, med våra myndigheter om vad som går att göra. Men det är inte så lätt som många tror.

TT: Ska barnen hem till Sverige?

– Vi vill naturligtvis se till att hjälpa barnen på bästa möjliga sätt, och vi tänker i första hand på barnen men som sagt det är inte lätt att skilja barn från föräldrar, säger Löfven och fortsätter:

– Det går inte bara att ta barnen från föräldrar, det strider mot internationella konventioner, det får vi inte göra.

Dubbla budskap

– Jag tror inte att någon tror att det är lätt, säger Ola Mattsson, Sverigechef för Rädda Barnen.

Han är kritisk till regeringens hantering av frågan och framhäver att det är risk för barnens liv när konflikten i området trappas upp.

– Vi förstår inte riktigt var regeringen står i det här nu. Det är dubbla budskap och ganska otydligt. Det vi har hört från regeringen är att de vill sätta upp en lokal rättsprocess. Och det är en möjlig väg fram, men just nu är det väldigt lite som talar för det. Därför måste man i det här läget ta hem mödrar och barn tillsammans för det finns inget lagligt sätt att separera dem och det vore också väldigt olämpligt.

Krisläge

Ett eventuellt krig kan, enligt Mattsson, förvärra situationen för barnen som under lång tid levt under svåra humanitär förhållanden. Risken att mista kontakten och inte kunna följa upp var de befinner sig ökar också drastiskt vid ett krig.

– Det är ett krisläge igen och man har haft lång tid på sig. Det blir tjatigt att larma, men vi måste fortsätta larma för man behöver agerar snabbare än man har gjort. Vi vet alla att det är svårt men vi vet också att det finns vägar att gå, säger Ola Mattsson.

Förra veckan varnade den kurdiska SDF-alliansen om att al-Hol – ökenlägret intill den irakiska gränsen där uppemot 30 000 människor lojala med IS sitter frihetsberövade – har blivit en rekryteringsgrund för terrorister. I lägret finns minst 10 000 utländska medborgare enligt kurdiska myndigheter. Många av dem kommer från europeiska länder. Runt 100 av dem är kvinnor och barn med koppling till Sverige, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Läs mer

Mark

Dömd för narkotikabrott jobbade på skola

Tidigare dömd för liknande brott: ”Det här känns inte bra.”

Sommarkrönika

På något vis är det en annan värld nu

”Vad jag önskar att jag hade kunnat ge er alla en kram just nu”

Sport

Första gången sedan guldåret: ”Känslan var underbar”

Elfsborg är obesegrade efter sex omgångar: ”Otroligt stark grund”

Borås

TV: Träd föll in i hus på Göta – tre balkonger förstörda

Boende: ”Vågar inte ens tänka på vad som kunde ha hänt”

Kultur

”Polisen dök upp i kravallutrustning och arresterade halva publiken”

Läs del 2 av serien ”Världsartisterna som besökt Borås”. De var visst ännu fler...

Näringsliv

Butiker riskerar försvinna när priserna måste pressas: ”Allt handlar om lönsamhet”

Butiker väntas stänga: ”När fler konsumenter handlar mer på nätet behövs inte lika många butiker”.