Annons

S-röster avgör om von der Leyen

Med löften om jämställdhet och klimatkamp hoppas Ursula von der Leyen övertyga tvivlarna i EU-parlamentet om att välja henne till ny ordförande i EU-kommissionen.
Högern och mitten verkar ge tummen upp. Avgörandet fälls av socialdemokraterna.
EU • Publicerad 16 juli 2019
Tyska Ursula von der Leyen talar i EU-parlamentet under debatten om nomineringen av henne till posten som ny ordförande i EU-kommissionen.
Tyska Ursula von der Leyen talar i EU-parlamentet under debatten om nomineringen av henne till posten som ny ordförande i EU-kommissionen.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Den 60-åriga försvarsministern och sjubarnsmodern tar direkt upp jämställdheten när hon inleder dagens debatt inför EU-parlamentet i Strasbourg.

– För 40 år sedan valdes EU-parlamentets första talman, Simone Veil, och lade fram sin vision om EU. Det är tack vare henne som jag kan göra samma sak. Och det är med stolthet jag kan säga att äntligen är en kvinna nominerad till posten som ordförande i EU-kommissionen, säger von der Leyen i Strasbourg.

Annons

Samtidigt går hon ut hårt om klimatet.

– Jag vill att EU blir den första klimatneutrala kontinenten i världen år 2050. För att göra det måste vi ta modiga steg tillsammans, säger von der Leyen.

– Jag kommer att lägga fram ny grön väg för EU under mina första 100 dagar på jobbet. Jag kommer att lägga fram EU:s första klimatlag.

Löften om migration

I sitt tal tar hon också upp rättsstatsläget – en fråga som betonats hårt av många västländer som oroats över den demokratiska utvecklingen i länder som Polen och Ungern.

– Det går inte att kompromissa om respekt för rättsstaten. Fru Rättvisa är blind. Hon kommer att försvara rättsstaten oavsett var och när den attackeras, lovar von der Leyen.

Hon vill också ha nya tag när det gäller asyl och migration.

– Till havs är det en plikt att rädda liv. Vi behöver solidaritet. Vi behöver en ny sorts ansvarsfördelning.

Den tyska försvarsministern fördes fram som "gumman i lådan" av EU-ländernas stats- och regeringschefer på deras utdragna toppmöte för två veckor sedan, sedan man inte kunnat enas om någon av de så kallade toppkandidater som föreslagits på förhand.

I stället presenterades en paketlösning med kristdemokraten von der Leyen som kommissionsbas, med socialdemokratiske nederländaren Frans Timmermans och liberala danska Margrethe Vestager som närmaste medhjälpare under sig i kommissionen.

Ja från höger

Ursula von der Leyens partikamrater i konservativa partigruppen EPP har snabbt gett tummen upp. Från svensk sida har såväl M som KD ställt sig bakom den tyska försvarsministern.

Annons

– Jag hoppas att alla i dag som tror på det europeiska samarbetet kommer att ge er sitt stöd. Det ser ut som om den extrema vänstern och den extrema högern kommer att rösta emot er. Det tycker jag ni ska se som en hedersbetygelse, säger Tomas Tobé (M) i debatten.

Även liberala partigruppen RE tycks ställa sig i princip mangrant bakom von der Leyen.

Svenske Fredrick Federley (C) är imponerad av tyskans tal och varslar om att han kommer att förorda henne vid ett avgörande gruppmöte i eftermiddag. Även Karin Karlsbro (L) ger nu sitt stöd.

"Jag är övertygad om att vi genom att välja Ursula von der Leyen får en övertygad EU-vän, en stark företrädare för rättsstatens principer, en garant för ökad jämställdhet och en förespråkare för en skarp miljö- och klimatpolitik som ordförande för kommissionen", säger Karlsbro i ett uttalande.

Splittrat i S&D

I socialdemokratiska S&D finns större skepsis. Den svenska S-gruppens ordförande Heléne Fritzon har velat avvakta dagens debatt "för att vi ska kunna överväga att rösta ja".

Totalt sett räknar hon med en splittrad grupp. Inte minst är de tyska socialdemokraterna starkt tveksamma till von der Leyen.

– Man spelar in nationell politik i detta. Det är mycket som tyder på att de kommer att hålla fast vid att rösta mot, säger Fritzon.

Det italienska S&D-partiet, Demokratiska partiet, ger dock von der Leyen sitt stöd, lovar gruppledaren Roberto Gualtieri i dagens debatt.

Från Italien stöds von der Leyen också av Femstjärnerörelsen, som inte tillhör någon av parlamentets partigrupper.

Kan skjutas upp

På nejsidan står vänstergruppen GUE/NGL (med svenska V), ytterhögern i ID, miljöpartistiska De gröna/EFA (med svenska MP) samt stora delar av EU-skeptiskt konservativa ECR (däribland svenska SD).

Annons

– Efter att ha hört ert anförande här i dag står det fullständigt klart för mig att ni är olämplig för denna uppgift och jag kommer att rösta nej, säger Peter Lundgren (SD) i debatten i Strasbourg.

Själva omröstningen om von der Leyen sker på papper utan att ledamöterna behöver avslöja hur de röstar och inleds klockan 18. Ett resultat väntas vara klart kring klockan 20.

Tyskan behöver stöd av en absolut majoritet av de närvarande för att kunna dra igång sitt arbete på allvar med att bygga upp den nya kommission som ska ersätta Juncker-gänget från den 1 november.

Blir det nej i kväll krävs å andra sidan ett nytt extrainsatt EU-toppmöte för att inom en månad lansera en ersättare.

En tredje möjlighet är samtidigt att parlamentets gruppledare helt sonika ser till att skjuta på omröstningen, för att få mer tid för både sig själva och von der Leyen.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons