Annons

Livskris mellan generationsgränserna

SVT-serien "Filip och Mona" baseras på vänskapen mellan huvudrollsinnehavarna William Spetz och Anna Granath.
Men verkligheten smyger in från fler håll än så i humorserien.
Tv • Publicerad 2 november 2019
William Spetz och Anna Granath spelar huvudrollerna i SVT-serien "Filip och Mona".
William Spetz och Anna Granath spelar huvudrollerna i SVT-serien "Filip och Mona".Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anna Granath och William Spetz lärde känna varandra när Spetz fortfarande gick på gymnasiet. För att fira att de hade jobbat klart med SVT-serien "Valfeber" gick de ut och tog ett glas vin (William Spetz första glas vin på restaurang någonsin). Trots att båda känner sig hemma i varandras sällskap, märkte de att de hade olika referenser till saker och ting.

– Jag nämnde James Dean och du frågade vem det var, säger Anna Granath och skrattar.

Annons

– Jag bara, "James Bond", säger William Spetz skämtsamt.

Idén om att göra en tv-serie om vänskap mellan generationsgränser uppstod, slutresultatet blev "Filip och Mona".

Anna Granaths rollfigur är en gynekolog i 40-årsåldern som har blivit utbränd. För att ta sig tillbaka arbetstränar hon i en matbutik, där Filip är hennes handledare. Hon är nyskild, orkeslös, och bär nästan inget smink.

– Det var jobbigt att se på ibland, måste jag se döende ut i varje scen? Men nu tycker jag att det är skönt att se en normal, medelålders kvinna som kämpar, ingen förskönad bild där man försöker vara lite snygg samtidigt som man är utbränd, säger Anna Granath.

Exet regisserar

Filip vet inte vad han ska göra med sitt liv. Hans syskon är högpresterande, medan han själv står still i livet.

– Hon är i en 40-årskris och Filip har en 20-årskris, men de upptäcker att de har mycket gemensamt. På ett sätt är de på olika platser, men på ett sätt är de på samma plats, säger William Spetz.

Men det är inte bara duons egen vänskap som serien är inspirerad av. Barnen i serien är Anna Granaths egna, och regissören är hennes exman Jens Östberg. I serien äger Mona och hennes ex två lägenheter, och turas om att bo i den stora med barnen – precis som Granath och Östberg har gjort i fyra år.

– Jag insåg tidigt att jag inte skulle hinna skriva den här serien eftersom att jag hade andra jobbprojekt. Då tänkte jag på mitt ex, Jens Östberg, som är pappa till barnen. Han är manusförfattare och regissör och jag beundrar honom väldigt mycket för hans jobb, säger Anna Granath.

Komedi möter drama

TT: Uppstår det några problem när man jobbar med sitt ex?

– Jag tyckte vi var bra på att lämna privat praktiskt tjafs utanför, som hämtning och lämning. När vi kom till inspelningsplatsen var han regissör och jag skådespelare och vi respekterade varandra, säger Granath.

Annons

Jens Östberg jobbar mest med drama, vilket skapade en kontrast till Spetz och Granaths komiska sidor.

–  Jens har fått mig att inse att det roligaste som finns är när folk inte har självdistans, när de har tunnelseende och inte själva ser det som är komiskt, säger William Spetz.

Serien har premiär den 2 november.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons