Listor och disciplin räddar julekonomin
Det är inte bara pyntet som har en tendens att vara rött kring julhelgen. Även bankkontot kan gå över i röda siffror efter idogt shoppande av klappar, mat och andra jultillbehör.
Det vanligaste ekonomiska rådet inför julshoppingen, och för att slippa onödig ekonomisk stress, brukar vara att spara. Men nu när allt handlande redan är i gång krävs kanske andra åtgärder för att rädda det som räddas kan.
Lobbar för listor
Magnus Hjelmér är vardagsekonom på Ica-banken och hans främsta tips för att inte konsumera över sina tillgångar i juletid är listor.
– Förhoppningsvis så har man gjort en inköpslista över de klapparna man ska köpa. Den här listan är det sedan extremt viktigt att hålla sig till. Har man inte en lista och inte strikt håller sig till den så kommer man att konsumera mer än vad man har tänkt, säger han.
Och det finns mer att göra just på temat listor, tycker Hjelmér. Även när det rör julhelgens huvudpersoner barnen.
– Jag tror att det är jätteviktigt att kommunicera till barnen att önskelistan inte är en inköpslista. Om barnen får göra en önskelista med kanske fem saker och man är tydlig med dem att det kan bli en eller fem klappar från listan kan det vara lättare att hålla i pengarna.
Hjärnan luras
För den som inte vill spendera över sina tillgångar bör saker på inköpslistan också förses med ett pris som man kan tänka sig att betala.
– Man kanske tänker att man ska köpa en badrock till mamma men tänker inte på att en badrock kan kosta allt från 150 kronor till 1 500 kronor. Då måste man lägga en nivå på vad det får kosta så man vet att man kommer att klara det.
Även när det gäller inköp av julmat tycker Hjelmér att en lista är bästa spartipset. Men det finns också andra knep att ta till för att inte förköpa sig.
– Man kan exempelvis gå ut veckan innan, när det är lugnare i butikerna, och köpa det som inte är färskvaror. Många gånger så luras våran hjärna i butiken. Om det är mycket folk runtomkring oss blir det lätt att vi rycks med och kanske tänker: titta alla andra köper ju glögg, jag köper lite glögg också.
Broms i fickan
Hjelmér tipsar också om en shoppingbroms som de flesta numera bär med sig överallt – mobiltelefonen.
– Lägger man en minut varje dag och loggar in på bankkontot med mobilen, tittar vad man har köpt och räknar ihop det, så garanterar jag att man får mer koll på pengarna som går ut och man får mer koll på de pengarna man har kvar. Det blir lättare att göra justeringar när man vet vart man är på väg. Så lägg den korta tiden på att få koll och efter det – anpassa, säger han.