Annons

Ligastrejk för Asllani och Jakobsson

Det blir en spelarstrejk i den spanska högstligan i fotboll.
Den 16 november inleds strejken, som innefattar de svenska landslagsspelarna Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani.
Fotboll • Publicerad 28 oktober 2019
Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson under en landslagsträning. Arkivbild.
Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson under en landslagsträning. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

På ett fackligt sammanträde förra veckan röstade 93 procent av nästan 200 närvarande spelare ja till att gå ut i strejk. På måndagen meddelade spelarfacket (AFE) att strejken blir av, efter ett resultatlöst möte med ACFF, som företräder de spanska damklubbarna.

"Vi har inte nått någon överenskommelse med ACFF och därför kommer en strejk på obestämd tid att utlysas för matcherna i högstaligan, och den kommer att inledas helgen 16–17 november", säger AFE i ett uttalande.

Annons

Den största oenigheten gäller lönerna för spelare med deltidskontrakt. AFE har begärt en minimilön på 12 000 euro för deltidskontrakt, men klubbarna har erbjudit 8 000 euro.

De svenska landslagsspelarna Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson spelar i storsatsande CD Tacón, och innefattas av strejken. De ska dock inte ha funnits med på förra veckans spelarmöte, enligt tidigare uppgifter i spanska medier.

Damernas högstliga i Spanien drivs av spanska fotbollsförbundet (RFEF). En källa inom förbundet säger till Reuters att RFEF följer konflikten, men att det i första hand är en fråga för spelarna och klubbarna att lösa.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons