Annons

Lettiska stjärnan: "Vi går till krig"

Stoppa Elina Diakaioulaku, så stoppar du Lettland.
Den som ska se till att det blir gjort är Frida Eldebrink – och hon vet hur.
Basket • Publicerad 1 juli 2019
Amanda Zahui mot Montenegros Glory Johnson under basket-EM i Riga.
Amanda Zahui mot Montenegros Glory Johnson under basket-EM i Riga.Foto: Edijs Palens/LETA

Idag ställs Sverige mot hemmanationen Lettland på Arena Riga.

Lettland, som hamnade på tredjeplats i grupp A efter Spanien och Storbritannien, har hittills i turneringen burits fram av sin högljudda publik och det lär inte bli lugnare nu när det är åttondelsfinal.

Annons

– Jag har spelat mot Riga här i Euroleague. De vet hur man hejar och har underbara supportar. Det kommer vara livat. Men det är sådant här vi spelar för, sådant här vi drömmer om. Att spela på de största scenerna. Att bli utbuad och vinna, säger svenska centern Amanada Zahui.

"Blir tufft"

Lettlands pointguard och främsta spelare Elina Diakaioulaku framhåller hemmaplansfördelen.

– Det kommer vara tufft att spela mot oss. Våra fans ger oss så mycket energi, så mycket styrka. Under matchen så känner du inte att du är trött. Du vill bara köra, bara pusha. Det är vår största fördel, våra fans och energi i arenan, säger hon.

Diakaioulaku har spelat ihop med både Binta Drammeh och Frida Eldebrink tidigare.

– De är underbara tjejer. Nära vänner till mig, men också väldigt bra spelare med mycket erfarenhet. Sverige har ett jättebra lag, De spelar aggressivt, på samma sätt som vi, säger hon och fortsätter:

– Inget är omöjligt. Vi kommer vinna. Vi ska kämpa, vi går till krig. Den här matchen betyder allt.

"Komma under tröjan"

De som kommer att få jobbet att stoppa Diakaioulaku är också hennes två gamla lagkompisar, tillsammans med Elin Eldebrink

– Hon spelar med otroligt mycket energi. Hon kan skjuta treor, hon kan ta den till korgen. Fokus blir att stoppa henne. Hon tappar humöret lätt om man spelar fysiskt mot henne. Då blir hon väldigt irriterad, säger Frida Eldebrink och fortsätter:

– Sådana grejer kommer vi prata ihop oss med coacherna om, så att de vet det. Jag ska försöka komma under hennes tröja, få henne ut mental balans.

Sverige andra plan blir att se till att få bollen inside så mycket som möjligt. En plan som Amanda Zahui är positiv till.

– Absolut, ge bollen till mig, säger hon.

Alma Yttergren/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons