Annons

Lastbilsbomb skulle smällt på brexitdagen

En bomb gömd på en lastbil skulle ha spritt förödelse i Storbritannien på brexitdagen den 31 januari.
Av okänd anledning kom dock lastbilen aldrig iväg från Nordirland och har nu i stället oskadliggjorts av den lokala polisen.
Storbritannien • Publicerad 6 februari 2020
Klotter till stöd för förbjudna terrorgruppen CIRA – Fortsättnings-IRA – på en mur i Craigavon i Nordirland. Arkivbild. .
Klotter till stöd för förbjudna terrorgruppen CIRA – Fortsättnings-IRA – på en mur i Craigavon i Nordirland. Arkivbild. .Foto: AP/TT

– Hade det här fordonet och anordningen lämnat parkeringen skulle den utsatt folk på allmän väg vid rusningstid för enorma risker. De här människorna är helt okänsliga och hänsynslösa i det de gör, säger den nordirländske polischefen George Clarke på en presskonferens enligt tidningen Belfast Newsletter.

Polisen tipsades redan i fredags om bomben, men kunde då inte hitta det utpekade fordonet. Ett nytt tips i måndags innehöll emellertid fler detaljer, vilket ledde till att lastbilen kunde hittas i ett industriområde i Lurgan, sydväst om Belfast.

Annons

Enligt tipsen skulle lastbilen ha åkt med färja till Skottland i fredags. Polischefen Clarke anklagar den förbjudna terrorgruppen CIRA – Fortsättnings-IRA – för att ha placerat ut bomben.

CIRA bröt sig ut ur Provisoriska IRA på 1980-talet och har aldrig erkänt det nordirländska fredsavtalet, Långfredagsavtalet, från 1998. Jämfört med sina föregångare under Nordirlands värsta orosår på 1970- och 80-talen har dock CIRA genom åren fört en relativt undanskymd tillvaro.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons