Annons

Las-förhandling riskerar bryta samman

Kommunal och fyra andra fackförbund lämnar förhandlingarna om anställningsskydd och omställning, rapporterar
Förslagen som diskuteras är allt för långtgående enligt fackförbunden.
Arbetsmarknad • Publicerad 10 december 2019
Förhandlingarna om LAS riskerar att bryta samman
Förhandlingarna om LAS riskerar att bryta sammanFoto: Petra Älvstrand/TT

Enligt kritikerna i fackförbunden är förslagen som diskuteras mer långtgående än de som finns i den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L.

– Nu har man gått för långt på ett antal punkter och då väljer vi att markera genom att kliva av och säga att vi som förbund är inte längre med i de här förhandlingarna, säger Valle Karlsson, ordförande i Seko, ett av de förbund som lämnar, till radion.

Flera avhopp

Annons

De andra fackförbunden som uppges hoppa av förhandlingarna är Kommunal, Byggnads, Fastighets och Målarna. Pappers står sedan tidigare utanför.

Ekot har tagit del av en avsiktsförklaring där det anges att begreppet "saklig grund", som förhindrar uppsägningar av andra skäl än personliga och arbetsbrist, ska tas bort. Tanken är att om det blir lättare för arbetsgivare att säga upp personal behövs inte de otrygga anställningsformer som facket ogillar, skriver radion.

LO inte längre har Byggnads mandat att förhandla i Las-frågan, skriver Byggnads i ett pressmeddelande.

"När politiken tvingar fram förhandlingar får vi ett resultat som är anpassat till Annie Lööfs nyliberala drömmar men som missar byggbranschens verklighet. Förhandlingsresultatet innebär en urholkning av vår anställningstrygghet som vi inte kan acceptera", säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i pressmeddelandet.

Död förhandling

Enligt Valle Karlsson innebär avhoppen att LAS-förhandlingarna är döda.

– Jag ser att det borde vara svårigheter att driva de här förhandlingarna vidare när mer än halva LO:s medlemstal har ställt sig vid sidan av, säger han till SR Ekot.

De pågående förhandlingarna inleddes mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv efter hotet om förändrad arbetsrätt som finns i överenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons